Potpisana suradnja

Riječki Pomorski fakultet osigurao posao za 85 diplomanata: Da imamo i dvostruko više pomoraca, sve bi ih zaposlili

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na školskom brodu Kraljica Mora potpisan memorandum o suradnji između Pomorskog fakulteta i devet uglednih tvrtki za zapošljavanje pomoracaNa školskom brodu Kraljica mora u Rijeci je potpisan Memorandum o suradnji između Pomorskog fakulteta u Rijeci i devet tvrtki, posrednika u zapošljavanju pomoraca koje ukupno zapošljavaju oko tri tisuće pomoraca, uglavnom časnika, temeljem kojeg će u 2023. godini biti zaposleno 85 mladih pomoraca, diplomanata Pomorskog fakulteta.


Memorandum s Fakultetom su potpisale tvrtke CB Maritime, CMA Ships, Columbia Shipmanagement Rijeka, DAMACO, DGS., Kvarner Crewing Services, Mistral ’81 (Suisse-Atlantique), V-SHIPS Croatia i Zorović Maritime Services.

Potpisivanju Memoranduma nazočili su i studenti završnih godina koji su danas, brodom Kraljica mora kretali na plovidbenu praksu.


Formalizirana suradnja


Potpisivanjem Memoranduma formalizirana je suradnja riječkog Pomorskog fakulteta i agencija za zapošljavanje pomoraca na ukrcaju vježebnika palube, stroja i elektroničara koja postoji već dugi niz godina i zahvaljujući kojoj praktički svi diplomanti Pomorskog fakulteta imaju osigurano zaposlenje nakon stjecanja diplome.


Pomorski fakultet osim temeljne djelatnosti obrazovanja budućih pomoraca i aktivnih radnika u pomorskoj industriji brine i o njihovom profesionalnom angažmanu nakon stjecanja diplome, a Memorandum je potpisan kako bi se osigurali zajednički uvjeti i definirale odredbe prema kojima će stranke nastaviti u dobroj vjeri pregovarati s ciljem sklapanja jednog ili više sporazuma i obavljanja različitih aktivnosti na obostranu korist.Potpisivanjem Memoranduma dogovorena je mogućnost zapošljavanja u 2023. godini za 85 studenata Pomorskog fakulteta od strane tvrtki potpisnica, kao i stipendiranje studenata.


“Jamčim to svojim potpisom”


– Ovo nije nešto novo, na zapošljavanju naših studenata s ovim kompanijama radimo već tridesetak godina ili više. Ali zbog razvoja pomorstva i svega onoga što se u Rijeci događa u pomorstvu, htjeli smo to naznačiti i javno potpisati sporazum kojim našim studentima želimo poručiti – kada završite fakultet imate budućnost i imate radno mjesto, rekao je Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta, dodajući kako je svim studentima koji upišu i završe studij pomorstva radno mjesto praktički osigurano.– Jamčim ako treba svojim potpisom, da će svi diplomirani studenti Pomorskog fakulteta dobiti razgovor za posao i to u vrlo kratkom roku.


Hoće li posao dobiti, ovisi o njima, ali posla ima i budućnost je za pomorske smjerove i za fakultet zajamčena, rekao je Jugović.


Prodekan za stručno usavršavanje Vlado Frančić je istaknuo kako je potpisivanje memoranduma proizašlo iz dugogodišnje suradnje s posrednicima u zapošljavanju, kako bi se postavili standardi u zapošljavanju mladih pomoraca, s ciljem uspostave suradnje sa svim važnijim posrednicima s riječkog područja.


Potražnja je velika


– Želja nam je bila uspostaviti formalnu suradnju s onim posrednicima s kojima već dugi niz godina surađujemo i koji našim studentima mogu pomoći pri ukrcaju, što oni već i znaju.Cilj je produbiti suradnju i omogućiti ukrcaj naših studenata nautike, brodostrojarstva i elektronike.


Danas velike kompanije traže naše studente, a vjerujem da ćemo uskoro sklopiti i sličan sporazum s tvrtkama koje zapošljavaju naše studente “kopnenih” smjerova, tehnologije prometa i logistike, rekao je Frančić.


Mario Zorović je u ime tvrtki potpisnica, kao predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca(CROSMA) kazao kako je potražnja za hrvatskim pomorcima na svjetskom tržištu rada u velikom porastu.– Ovaj je sporazum najbolja potvrda suradnje privrede i obrazovanja. Potražnja za hrvatskim pomorcima je zaista velika i da imamo dvostruko više pomoraca, mogli bismo ih svih zaposliti.


Uvijek traženi na tržištu


Dijelom je to uzrokovano i ratom u Ukrajini, jer ukrajinski pomorci nisu u mogućnosti normalno putovati s broda i na brod, a ruski imaju ograničenja po pitanju ishođenja viza.Bez obzira na to, hrvatski pomorac je uvijek tražen na tržištu rada, a s rastom brodarske industrije imamo rast potražnje, odnosno manjak časnika na tržištu.


Prvenstveno na brodovima za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, tankerima, kontejnerskim brodovima, uglavnom na bolje plaćenim radnim mjestima.


Tko god danas upiše pomorski fakultet, može računati na sigurno radno mjesto i prije nego što ga završi, rekao je Zorović.Dekan Jugović je na kraju dodao kako Pomorski fakultet u Rijeci godišnje završi oko 130 diplomanata nautičkog, brodostrojarskog i elektroničkog smjera, od kojih gotovo sto posto praktički odmah nađe zaposlenje, što je možda i najbolji pokazatelj potražnje za hrvatskim pomorskim kadrovima na svjetskom tržištu.


Poticaj za studente


Među studentima koji su bili na Kraljici Mora bila je i Nikolina Stupičić, studentica treće godine nautičkog smjera koja kaže kako je nautiku kao poziv izabrala još nakon osnovne škole.– Želim ići na brod i ploviti, a ovo potpisivanje je dodatni poticaj za nas studente da znamo kako nas po završetku studija čeka siguran ukrcaj i da ćemo ploviti na nekoj od dobrih kompanija, rekla je mlada nautičarka.


Slično razmišlja i njen kolega Bernard Dušković, koji nastavlja obiteljsku tradiciju jer su mu i otac i barba također pomorci.


– Osim obiteljske tradicije, motivacija za odabir pomoračkog zanimanja mi je bilo i to što posla ima i što su primanja u pomorstvu znatno veća nego na nekim drugim poslovima, rekao je budući pomorac.