TONI MUSTRA

Ribarsko jutro iz snova: Lagano na more, a tamo riba do ribe, i to samo prave ribe…

Boris Bulić

- Spuštam jig i odmah mi udara pauk od kila i trideset. Odlučim spustit jig još samo jednom i nakon malo jiganja udarac!!! Sanpier od dva kila i to na pošti gdje ga nikad nisam ulovio. Veselje na maksimumu!Premda su društvene mreže zatrpane video-klipovima i raznoraznim objavama ulova svim mogućim tehnikama, zapravo je jako malo ribolovaca koji su spremni u potpunosti podijeliti svoja ribolovna iskustva i tako ostalima prenijeti dio svog znanja. Jedan od takvih, uvijek spremnih otvoreno govoriti o načinu na koji lovi je Toni Mustra kojeg naši pažljiviji čitaoci pamte po dobrim jiggerskim ulovima. Toni je još jednom isplovio i doživljaje tog svog ribolovnog pohoda podijelio s nama.


Ne prašta se ni slučajni dodir


– Evo osvrta na jedan lipi dan na moru i dobar ulov što i nije bio čest slučaj u zadnje vrime.


Velike oseke kroz jutra, dosta promjenjivo vrime, dosta bure i jaki kurenti. Sve su to bili dobri preduvjeti za slabe ulove.
Naravno za one iskusne koji prate trendove , uvik će se nać poneka šansa za ulov inače još donekle lijene ribe. A tu je Garmin 1222 XSV koji pomaže dosta, a i sve upisujem u dnevnik koji vodim – priča nam Toni.


Svaki pomak se jasno vidi


– To jutro bez priše – popio kavu, odnija kćer u vrtić i pomalo oko 11 uri na more. Po iskustvu već znam gdje ću i kada tražit određenu ribu. Riba radi jako slabo,sve do nekih tri ure popodne kad se napokon nešto pokreće. Dobivam pauka od pola kile. Mijenjam pokrete slowa i jigove. Levanat me dosta ometa i kurenat od jednog čvora.


Do nekih pet uri dobivam jednog krasnog sanpiera od kila i po i pauka od 80 deka.


Pohlepa ga je koštala glave


Vjetar me na kraju ipak tjera s ciljane pozicije pa idem probat drugu poziciju u zaklonu.


Tu imam u planu uhvatit još kojeg pauka jer sam ih tu već ranije lovio, a šta bi mi bilo i više nego dovoljno za ručak i obiteljsko okupljanje – nastavlja Toni svoju priču


– Spuštam jig i odmah mi udara riba. Na površini se pokazao pauk, solidni, od kila i trideset.


Za ručak dovoljno


Tu sam već zadovoljan i odlučim spustit jig još samo jednom. Namještam se brodom nazad i nakon malo jiganja udarac!!!


Na iskreno čuđenje sanpier od dva kila i to na pošti gdje ga nikad nisam ulovio. Veselje na maksimumu! Kupim opremu i pravac kuci! Hvala ti more…