Adurivanje mora

Prolazak vesla kroz noćno more, spuštanje naješkane tunje, izvlačenje ulovljene ribe – sve je to popraćeno vatrometom plavičastih iskrica

Boris Bulić

https://www.surferrule.com/bioluminiscencia-playas-que-brillan/

https://www.surferrule.com/bioluminiscencia-playas-que-brillan/

U noćnom se ribolovu pod morem ništa ne vidi, osim ako nema ardure. Ta je 'magična' svjetlucava pojava oduvijek golicala maštu ribolovaca dajući ribolovu mistični prizvuk. A glavni krivac za to je jako sitan i zove se Noctiluc miliaris.Malo je ribolovaca koji su lovili noću, a da se nisu sreli sa pojavom koju ribari zovu ardurivanje mora. Svaki uron vesla ili bilo kojeg dijela ribolovne opreme, u moru izaziva iskrenje milijuna i milijuna sitnih iskrica koje se nakon sekunde-dvije gase. I ne samo to! Predmeti izvađeni iz mora još neko vrijeme svjetlucaju u mraku emitirajući blijedu sablasno plavkastu svjetlost. Krivci za taj svjetlosni fenomen su bakterije i još neki organizmi koji su sastavni dio zooplanktona.


TO MORE DIŠE


Njihova emisija blijedoplavkaste svjetlosti noću otkriva, pored uobičajenih gibanja mora, i sve druge pokrete i pomake. Vesla se u najcrnjem mraku jasno vide, baš kao i trag barke. Znanost nije u potpunosti razjasnila razloge svjetlucanja tih mikroorganizama. Najčešće se radi samo o nusproduktu disanja, kada specifični kemijski spojevi, tzv. luciferni, oksidiraju emitirajući svjetlost.


Nesumnjivo je i da se ribolovna struna u noćnoj tmini plavkasto ocrtava što po mišljenju većine ribolovaca nikako ne ide u prilog uspješnom ribolovu. No, da li je to uistinu tako? Da li ardurivanje baš toliko smeta?


https://www.pinterest.com/pin/400961173078426510/

Noctiluc miliaris noću pretvara površinu mora u svjetleći sag


SVJETLO UVIJEK PRIVLAČI
Svjetleći morski organizmi su oduvijek u moru, bar za riblje poimanje vremena. Prema tome, oni su sastavni dio ribljeg habitata, pa ribe na njih ne gledaju kao na neko ‘morsko čudo’. Ako svjetleći mikroorganizmi odaju položaj uzice i olovnice, tada vjerojatno odaju i položaj ješke.


Nikako se ne smije ignorirati činjenica da dubinske ribe kao mamac koriste svjetlo. Najpoznatiji takav primjer je riba-pecač koja ima svojevrstan “štap” čiji kraj svjetluca privlačeći druge ribe.


Osim toga je veliki dio varalica naoružan svjetlećim površinama ili prostorom za umetanje starleta.


https://www.britannica.com/science/Ceratium

Jedan od svjetlećih krivaca za arduru je i Dinophyta Ceratium


U nekim je situacijama kakav je primjerice dnevni ribolov brancina, ušata ili šaraga, jako važno da predvez ostane nevidljiv. Ali nasuprot tome, neke ribe naprosto nisu toliko zahtjevne. Zubacu ne samo da ne smeta vidljivost uzice, nego je neosjetljiv i na debljinu. Dobar dio riba se uspješno lovi na upredenice bez predveza, a za neke je i sajla neophodan dio pribora.


KRIVAC JE MJESEC


Intenzitet svjetlucanja nije uvijek jednako izražen. dapače, naizraženiji je u najcrnjim noćima, dok je za punog mjeseca gotovo zanemariv. Ono što određuje jačinu svjetlosnih efekata nisu ni kurenti, ni sam plankton, već mjesečina.


Blijedo plavkasto svjetlo se pri jasnoj mjesečini gotovo i ne vidi


U noćima punog mjeseca se plankton zadržava na površini pa je logično je da se blijedo plavkasto svjetlo pri jasnoj mjesečini jedva vidi.


Nasuprot tome, za mraka je plankton ravnomjerno raspoređen po slojevima, a u nedostatku drugog svjetla, svaka je iskrica vidljiva.


Zbog svega toga uspješniji ili manje uspješan ribolov bi prije trebalo povezati s mjesečevim mijenama, nego sa ardurom.