
"Naša prethodna istraživanja u okviru #BiVACME projekta (također HRZZ), provedena na ušću rijeke Krke i u Malostonskom zaljevu, pokazala su da dagnje u tim područjima ne rastu tijekom najtoplijih mjeseci u godini", poručuju iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo
povezane vijesti
“Dagnje (Mytilus galloprovincialis) od davnina su prisutne u našoj prehrani. Lako su dostupne, ukusne i bogate hranjivim tvarima, a već dugo se uzgajaju i prodaju duž hrvatske obale. Ipak, posljednjih godina svjedočimo sve češćim pojavama masovnijih uginuća dagnji u Jadranu i šire u Sredozemlju što je vrlo zabrinjavajući trend! Ako pažljivo pogledate duž obale, primijetit ćete da su mnoga nekada bogata staništa dagnji danas znatno osiromašena”, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na Facebooku.
Tijekom prošlotjednog redovitog uzorkovanja unutar projekta #BivalveSPEECH, financiranog od strane Hrvatska zaklada za znanost – Croatian Science Foundation, zabilježena je temperatura od 24,7 °C u površinskom sloju mora na uzgajalištima školjkaša u Novigradskom moru, upozoravaju iz Instituta.
“Činjenica da je tako visoka temperatura dosegnuta već početkom lipnja otvara pitanja o uvjetima koji nas očekuju tijekom ostatka ljeta. Naša prethodna istraživanja u okviru #BiVACME projekta (također HRZZ), provedena na ušću rijeke Krke i u Malostonskom zaljevu, pokazala su da dagnje u tim područjima ne rastu tijekom najtoplijih mjeseci u godini”, piše u objavi Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Ta saznanja temeljena su na analizi izotopa i kemijskog sastava školjki, a detalje zainteresirani mogu pronaći u objavljenom radu: https://doi.org/10.1016/j.
Iz Instituta poručuju da jedan od mogućih odgovora na visoke temperature može biti spuštanje pergolara (mrežica za uzgoj školjki) u dublje, hladnije slojeve mora tijekom ljeta, kao što je već praksa u južnijim dijelovima Sredozemlja, gdje je gotovo nemoguće uzgajati dagnje u plićaku. Ujedno upozoravaju da će sve to vjerojatno će otežati i poskupjeti proizvodnju, što će se odraziti na dostupnost školjkaša i njihovu cijenu.
“U svakom slučaju, pred nama su izazovi. Daljnje praćenje okolišnih uvjeta, kao i prilagodba uzgojnih tehnika, čine se nužnima. Treba ostati pažljiv, ali i otvoren prema rješenjima koja proizlaze iz znanosti i iskustva i omogućiti da se tradicija proizvodnje dagnji nastavi i u klimatskim uvjetima koji nas očekuju u budućnosti”, piše u objavi Instituta za oceanografiju i ribarstvo.