ROCK-FISHING

‘Povukao je baš onako, muški’: Sanio na Dugom Otoku ulovio lijepi primjerak pagra

Boris Bulić

Pagar je na udici uvijek rado viđen gost, jednim dijelom zbog atraktivnosti i dinamike borbe, a drugim zbog gastronomskog užitaka koji slijediUvijek nas raduju prijave ulova ostvarenih na neobičnim mjestima i na neobičan način. Za one koji će mnogi možda reći da ovo i nije toliko neobično, možemo samo reći neka pokušaju doći do pozicije na kojoj je riba ulovljena i tamo provesti nekoliko sati.


– Ribolov sa stijena je za mene oduvijek imao magičnu privlačnu moć, posebno sa vanjske strane Dugog Otoka. To je divlji teren na kojem riba dolazi i odlazi. Premda postoje brojne teritorijalne vrste mnogo ribe tuda samo prolazi što nama ribolovcima otvara brojne mogućnosti – priča nam Sanio.


Pagar je na ovakvom terenu uvijek dobrodošao gost


– Kad se na takvom terenu zabaci pribor nikad se ne zna što će naići. Možda bude škrpina, možda veliki fratar,a možda u propadanju naiđe lampuga, Svašta se tu može uloviti. Ovoga smo puta bili na saharunskoj Lopati, rtu koji je koliko-toliko pristupačan i nudi dobre ulove, naravno, ako se na vrijeme sve posloži kako treba.
Na udicu sam postavio bobića i zabacio pribor za fermu. Za takav lov koristim surf opremu. Štap je bio 150 gramski Maver, a olovnica je bila 70 gramska. Predvez je uvijek fluorokarbonski, promjera 0,33 milimetra. I oko 11 sati je došao. Povukao je onako, baš muški, snažno i energično tako da sam u prvi tren pomislio da je puno veći nego što jeste. No kako sam ga privlačio tako je i otpor pokazivao da je manji od očekivanog. A kad sam ga izvukao vidio sam da je to lijepi pagar težine 1,4 kilograma. Možda i nije kapitalac, ali nije ni za baciti. Svakako mi je pružio krasan doživljaj i na otoku, a i poslije uz gradele.