Istraživački centar

FOTO Pogledajte što je riječki Pomorski fakultet učinio od derutne hale, ovo je nova radionica Torpedo

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osim Pomorskog fakulteta, prostor na kopnu i moru koristit će i profesori i studenti Tehničkog fakulteta u RijeciPomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci idućeg tjedna otvara jedinstven edukacijsko-istraživački centar na Jadranu, smješten na području ribarske luke Torpedo, u koji je, bez opreme, investirano pola milijuna eura.


Riječ je o jednom od najvećih ulaganja Pomorskog fakulteta u posljednjih nekoliko desetljeća koje ima za cilj stvoriti suvremenu radionicu koja će uvelike poboljšati praktičnu nastavu, ali i pružiti priliku boljem znanstveno-istraživačkom radu nastavnika korištenjem različite opreme.

Navodeći da Pomorski fakultet dolazi na samu morsku obalu, dekan prof.dr. Alen Jugović najavljuje da će se službeno otvorenje održati u sklopu svečane sjednice Fakulteta, u petak 3. prosinca.


Na kopnu i moru


– Zahvaljujući financijskim sredstvima dobivenim od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fakultet je ostvario jedno od svojih najvećih ulaganja u nekoliko posljednjih desetljeća. Uređena je hala površine 700 četvornih metara, prostor je pretvoren u reprezentativnu Edukativnu radionicu Torpedo, koja se nalazi na samoj morskoj obali.


Osposobljavanjem te opremanjem suvremene radionice s pripadajućim dodatnim prostorima, Fakultet je dobio izdvojeni pogon koji će uvelike poboljšati izvođenje praktične nastave i vježbi iz stručnih kolegija, a profesori su dobili priliku za kvalitetan znanstveno-istraživački rad.Osim Pomorskog fakulteta, prostor na kopnu i moru koristit će i profesori i studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci, s kojim je naš fakultet potpisao ugovor o korištenju. Dokaz je to kvalitetne i uspješne suradnje dviju sastavnica Sveučilišta u Rijeci, a čime se omogućuju multidisciplinarna znanstvena istraživanja.


Uz Edukativnu radionicu, u ovom prostoru nalazit će se i novoosnovani Centar za morske tehnologije Pomorskog fakulteta, koji već posjeduje vrijednu i visokokvalitetnu opremu i koji je usmjeren edukaciji te razvoju i primjeni morskih tehnologija. U Radionicu su smješteni brodski motori, oprema, razni uređaji i slično, navodi dekan.


Nova radionica


Uz prostore nekadašnje hale, Pomorski je fakultet, dodaje prof. dr. Jugović, uzeo na korištenje i dio morske površine te lukobrana.


– Ovdje će se objediniti svi elementi koje fakultet koristi na moru. Dovest će se brodice koje imamo na vezu ispred Lučke kapetanije te će biti smještene neposredno ispred edukativne radionice, najavljuje prof. dr. Jugović.Nova će radionica, koja je niknula u nekadašnjoj derutnoj hali, ponajprije biti namijenjena održavanju praktične nastave i pokaznih vježbi iz stručnih kolegija na programima obrazovanja studenata brodostrojarstva, nautike i tehnologije pomorskog prometa te elektroničkih i informatičkih tehnologija u pomorstvu.


Osim održavanja praktične nastave u okviru brojnih kolegija, u prostoru će se smjestiti i demonstracijska strojarnica te vježbalište za održavanje praktičnih vježbi sigurnosti na moru s pripadajućim plovilima i opremom za spašavanje kao što su sohe, brodice za spašavanje, otvorene i zatvorene brodice, brza spasilačka brodica, splavi za spašavanje, hidrotermozaštitna odijela i slično.


Novi će prostor proširiti dosadašnje, ali i omogućiti nove edukacijske aktivnosti. U prostoru radionice bit će uređene i dvije učionice, svaka kapaciteta 20 studenata, te laboratorij za zavarivanje.Dodatno, radionicom će se koristiti za potrebe istraživanja u području pomorstva s naglaskom na tehničke aspekte brodostrojarstva, pomorske elektronike, navigacije i sigurnosti plovidbe, a dio će se prostora namijeniti spremištima za alat, opremu i potrošni materijal te će se urediti i svlačionice, sanitarni čvor i uredski prostor.


Jedinstvena suradnja


Riječ je o jedinstvenom projektu na prostoru Hrvatske, ali i cijelog Jadrana, a želja je fakulteta omogućiti studentima dobivanje znanja i vještina koji će im pomoći da budu konkurentniji u zahtjevnom međunarodnom brodarskom tržištu na kojem će raditi.


Kako će prostore koristiti i studenti riječkog Tehničkog fakulteta, Pomorski je fakultet s tom visokoškolskom ustanovom potpisao ugovor o korištenju i sufinanciranju ulaganja, pri čemu Tehnički fakultet preuzima brigu o trećini prostora edukativne radionice.


To predstavlja i jedinstven primjer suradnje dviju institucija Sveučilišta u Rijeci, a kako je radionica smještena na samoj obali, prvi put će se studentima omogućiti direktan pristup moru i plovilima Fakulteta te samim time stvoriti pretpostavku za kvalitetnije odvijanje praktičnog nastavnog procesa, kao i kvalitetnije i jednostavnije korištenje opremom.