SOUNDSCAPE

Podvodna buka – velika prijetnja bioraznolikosti Jadrana

Ervin Pavleković

Big Om jedino je big game fishing natjecanje koje će se ove godine održati na jadranskoj obali / NL arhiva

Big Om jedino je big game fishing natjecanje koje će se ove godine održati na jadranskoj obali / NL arhiva

Tijekom trogodišnjeg istraživanja, polaganjem hidrofona na devet lokacija u sjevernom Jadranu, mjerena je podvodna buka uzrokovana ljudskim aktivnostima te napravljena procjena njezinog utjecaja na bioraznolikostRIJEKA – U HKD-u na Sušaku jučer je održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta »Soundscape in the North Adriatic Sea and their impact on marine biological resources – SOUNDSCAPE« unutar kojeg su provedena istraživanja o podvodnoj buci i ljudskim aktivnostima koja joj značajno doprinose, s konačnim ciljem zaštite osjetljivih morskih vrsta kroz održivo korištenje morskih i obalnih ekosustava.


Ljudski faktor


Uz zagađenje mora koje je nastalo izlijevanjem otrovnih tvari, krutim otpadom, postoje i toplinska onečišćenja te zagađenja bukom koja su također veliki problem. Naime, mnoge studije povezuju pretjeranu razinu podvodne buke s ugibanjem i nasukavanjem različitih morskih bića, a ona je znatno porasla tijekom prošloga stoljeća te je gotovo u potpunosti prekrila prirodne podvodne zvukove.


Kako su djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo u svojem izlaganju pojasnili, uzroci zagađenja podvodnom bukom su razni, no primarno je riječ o prirodnome izvoru buke i ljudskome faktoru kao uzročniku buke, a problem je svakako ovaj potonji. U ljudsku aktivnost koja uzrokuje podvodnu buku ubrajamo seizmička istraživanja, obalne i priobalne poslove, vojne aktivnosti, pomorski promet, ribolovne aktivnosti te razne jahte i plovila za rekreaciju. Takve aktivnosti imaju utjecaj na morske žive organizme, pa rezultiraju fiziološkim učincima, gubitkom sluha i neprepoznavanjem zvukova, kao i drugim promjenama u ponašanju i vokalizacijskim parametrima izloženih životinja.
Tijekom trogodišnjeg istraživanja polaganjem hidrofona na devet lokacija u sjevernom Jadranu, rečeno je, mjerila se podvodna buka uzrokovana ljudskim aktivnostima, zatim se vršila procjena utjecaja zagađenja podvodnom bukom na bioraznolikost istražujući učinak posebno na dvije ciljane vrste – na dupina Tursiops truncatus i na kornjaču Caretta caretta, a projekt je i predstavljen na javnim događanjima u Italiji i Hrvatskoj. Podaci su također objavljeni u brošuri, a bit će predstavljeni i Europskoj komisiji.


Mreža nadzora


Glavna svrha projekta je procjena utjecaja podvodne buke na morski životinjski svijet i općenito na ekosustav sjevernog Jadrana, a jedan od ciljeva je i razvoj mjera za ublažavanje buke – stvaranjem prekogranične mreže nadzora osigurava se učinkovita zaštita morske bioraznolikosti te održiva uporaba morskih bogatstava, ekosustava i obalnih izvora. Osim toga, želi se dati doprinos implementaciji Okvirne direktive o morskoj strategiji EU-a (ODMS) u ostvarivanju dobrog stanja okoliša u Jadranskom moru vezanog za podvodnu buku. U konačnici će biti izrađene prostorno-vremenske karte podvodnih zvukova sjevernog Jadrana koji će se integrirati u ADRIAPLAN portal koji je razvijen u okviru projekta DG MARE ADRIAPLAN – data.adriaplan.eu.


Projekt SOUNDSCAPE koji je započeo u siječnju 2019. godine provodi se u okviru prekogranične suradnje ITERREG V-A Italija-Hrvatska, a traje do kraja ovoga mjeseca. Ukupan iznos projekta je oko 2,1 milijun eura. Uz Institut za oceanografiju i ribarstvo koji je vodeći partner, u projektu sudjeluje još šest partnerskih institucija iz Italije i Hrvatske – Nacionalno vijeće za istraživanje, Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora, Agencija za zaštitu okoliša regije Frulia-Venecija-Giulia, Fonacija Cetacea, Regija Marche, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a.