EMIR ISMIĆ KOJA

Ovako to izgleda kada se ribari dohvate kuhinje. Rolani cipal preliven narančinim sirupom

Boris Bulić

Ovdje kod nas u Dubrovniku cipola baš i ne vole. Kažu da je smećar riba, međutim ja se ne slažem. Možda i jest ovdje po lukama i uvalama oko Dubrovnika, ali ja sam svog ulovio na Mljetu gdje je more čisto i spremio ga po ovom top-receptu



Iz Dubrovnika nam se javio Emir Ismić Koja, pasionirani ribolovac koji osim što ostvaruje respektabilne ulove, te iste ulove pretvara u kulinarske delicije.


Ovom je prilikom jedan od svojih posebnijih recepata velikodušno odlučio podijeliti s nama.


Na meniju je cipal posložen na Esmirov način, a na vama je da ga pokušate pripraviti prema priloženim uputama čime ćete otkriti jednu potpuno novu dimenziju okusa i gastronomskog užitka.





Potrebni sastojci za dvije osobe:


cipol porcijaš cca 0,5 kg


jedna mrkva


manja glavica luka


1/2 kilograma blitve


50 grama mljevenih oraha


3 češnja češnjaka


3 žlice maslinovog ulja


1 dcl bijelog vina


2,5 dcl narančinog soka


7 sol


 


Vrijeme potrebno za pripremu:


25 – 30 minuta


 


Cipola je potrebno očistiti, filtrirati i odstraniti  mu kožu


Blitva se skuha u lagano posoljenoj vodi pa se ohladi i nareže na trakice.


Orahe treba izmljeti na sitno, luk i mrkvu isjeckati tanko na kockice, a češnjak usitniti.



U tavu se na zagrijano maslinovo ulje doda polovicu sitno nasjeckanog češnjaka, luk i mrkva te se na tihoj vatri pomalo dinsta dok luk ne dobije zlatnu boju.


Potom se doda blitva i bijelo vino pa se lagano miješa dok se namirnice ne sjedine. Ako je smjesa presuha, po potrebi  se može dodati i malo tople vode.


Nakon pet minuta dinstanja dodaju se mljeveni orasi pa se sve dodatno pažljivo promiješa kako bi se sastojci sjedinili.



Filetiranog cipola se položi na papir za pečenje i to tako da se fileti poslože jedan do drugoga na način da se preklapaju nakon čega se nadjev od blitve položi na početak filea tako da se u rolanju pravilno rasporedi.



Nakon što se filet urolao potrebno ga je zaliti maslinovim uljem i preostalim sitno nasjeckanim češnjakom te čvrsto obaviti papirom za pečenje, a čiškove papira zavezati konopom.


Tako urolan i omotan file se na laganoj vatri na gril tavi peče petnaestak minuta.


Dok se filet peče potrebno je ukuhati preliv za što nam je potrebno 2,5 dcl narančinog soka kojeg na laganoj vatri uz konstantno miješanje ukuhavamo dok se ne počne zgušnjavati.


Nakon što je filet pečen, papir za pečenje se odstrani, a rolani cipli izrežu na kriške debljine oko 3 centimetra te se posluže preliveni sirupom od ukuhanog narančinog soka.