More plastike

Novo istraživanje pokazuje da je SAD u vrhu svjetskih zagađivača mora plastikom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Problem je u tome što se skoro plastičnog otpada skupljenog na obalama izvozi u zemlje u razvoju koje uglavnom tu plastiku ne recikliraju već ponovno bacaju u prirodu. Drugim riječima, SAD plaća samo da ga se riješiStudija objavljena jučer u časopisu Science Advances otkrila je da se Sjedinjene Države nalaze na trećem mjestu među zemljama koje doprinose zagađivanju plastikom u priobalju, ako se u obzir uzme i plastični otpad koji SAD izvoze da se ne bi trebale baviti s njim. Problem je u tome što se skoro plastičnog otpada skupljenog na obalama izvozi u zemlje u razvoju koje uglavnom tu plastiku ne recikliraju već ponovno bacaju u prirodu. Drugim riječima, SAD plaća nekome drugome da njihovo dvorište bude relativno čisto, ali i dalje zagađuje okoliš negdje drugdje. Riječ je o golemim količinama, prema podacima iz 2016. oko dva milijuna metričkih tona plastike, od čega bar pola završava ponovno u prirodi.


Novo istraživanje sažeto na Phys.org osporava prijašnja istraživanja koja su rangirala SAD oko 20-og mjesta najgorih zagađivača morskih obala plastikom. Ta istraživanja nisu uzimala u obzir spomenuti osebujni izvoz plastike u inozemstvo.


“Godinama se mnogo plastike od onog što smo sakupili na obalama i iz mora,  izvozilo u zemlje koje imaju problema  s upravljanjem vlastitog otpada, a kamoli ne bi s golemim količinama uvezenim iz SAD“ – rekla je vodeća autorica itraživanja dr. Kara Lavender Law, profesor istraživanja oceanografije u Sea Education Association. “A kad uzmete u obzir koliko našeg plastičnog otpada zapravo nije moguće reciklirati, jer je male vrijednosti, onečišćen je ili ga je teško preraditi, nije iznenađujuće što velik dio na kraju završi kao novo zagađenje“
Što se tiče plastičnog otpada općenito, ne samo onog što završava u moru, SAD se nema čime pohvaliti. Stanovništvo SAD-a predstavlja oko 4 posto svjetske populacije, a generira 17 posto svjetskog plastičnog otpada. Na stranu siromašne zemlje s niskim standardom, ali istraživanja pokazuju da prosječno jedan Amerikanac godišnje odbaci plastike dvostruko više nego stanovnik razvijene Europske unije.


“Sjedinjene Države generiraju više plastičnog otpada od bilo koje zemlje na svijetu, no umjesto da gledamo problem u oči, prebacili smo ga svjesno na teret zemljama u razvoju i postali glavni krivci za rastući problem s oceanskom plastikom”, rekao je Nick Mallos, viši direktor programa Ocean Conservancy’s Trash Free Seas i koautor studije. “Rješenje moramo započeti kod kuće. Moramo bacati manje tako da plastiku ne koristimo jednokratno kad god je to moguće. Mi moramo bolje, moramo naći načina za kreativnije i ekološki prihvatljivije načine pakiranje stvari koje kupujemo i koristimo. Također, tamo gdje je plastiku moguće reciklirati moramo to početi činiti u većem opsegu nego do sada“.