MATE GRČIĆ

Nova ješka – lovili kraljice na zapečenu piletinu!

Piletina se naješka iglicom, u obliku crva. Upaljačem se prođe po njoj nekakvih dvadesetak sekundi da dobije zapečeni miris. Silikonskim koncem se dodatno učvrsti i formira u 'crva'. Lovi se á volo jer se takva ješka pokazala vrlo teškom i zahvalnom za takav način ribolova…Mate Grčić nam se javio sa ušća Jadra s inovativnim ribolovnim pristupom. Piletina kao ješka i nije neka novost, što svi znamo, ali ako se malo zapeče prije zabačaja, rezultati postaju znatno bolji. Upravo je tako lovio i Mate.


– Toga se vikenda isprobavala nova pošta u Solinu, točnije ušće rijeke Jadro u blizini plaže Mramorne. Prema riječima mještana, ta boćata voda obiluje komarčama. Kao ekipa smo poznati smo po lutanjima i isprobavanju različitih ribolovnih mjesta tako da je taj ribolov zapravo bio tek jedan u nizu sličnih ‘istraživačkih’ – priča nam Mate.


– Lokalni ribar nas je savjetovao koristiti piletinu kao ješku, ali ne običnu, standardnu. Da budemo precizni, to je morala biti ‘zapečena piletina’.

Dakle, prema njegovom savjetu, piletina se naješka iglicom, u obliku crva. Upaljačem se prođe po njoj nekakvih dvadesetak sekundi da dobije zapečeni miris. Silikonskim koncem se dodatno učvrsti i formira u ‘crva’ – nastavlja Mate svoju priču.


– Kako smo bili jako nepovjerljivi prema toj tehnici, tako smo osim piletine ponijeli još volka i kozice.Suma večeri: četiri komarče, sve četiri na zapečenu piletinu! Najmanja je vraćena u more jer je težila samo 210 grama. A kozica i volak bez ijednog poteza.


Komarča se lovila á volo jer se ješka s piletinom pokazala vrlo teškom i zahvalnom za takav način ribolova. Odabrali smo dugi predvez, 0,30 milimetara debljine s Mustadovim udicama broj 1.


Mještanin koji nam je savjetovao da piletinu zapečemo, također je savjetovao da piletina stoji začinjena Vegetom večer prije. Taj savjet još nismo prihvatili, ali sudeći po ovom uspješnom ribolovu, vjerojatno ćemo ga isprobati u jednom od idućih ribolova – ispričao nam je Mate Grčić.