POLARIZIRAJUĆE NAOČALE

Nosite li naočale u ribolov? Imaju li polarizirajuće slojeve ili su u pitanju obične sunčane naočale?

Boris Bulić

Polarizirajuće naočale u svojim lećama imaju sloj koji je u stanju neutralizirati štetno djelovanje UV-A i UV-B sunčevih zraka, ali i sloj koji polarizira svjetlost, te u potpunosti otklanja i čini neškodljivim reflektirajući spektar koji se stvara na vodenoj površini.Do unatrag nekoliko godina, polarizirajuće naočale su bile rezervirane gotovo isključivo za mušičare koji zbog specifičnosti mušičarskih ribolovnih tehnika moraju vidjeti ribu prije nego što ona ugleda njih. Naravno, uz mušičare su se postepeno uključili i svi ostali kontinentalni ribolovci dok su na moru tek malobrojni imali tu privilegiju.


Jedan od ključnih razloga za tako što je bila prvenstveno jako visoka cijena takvih naočala, a ne treba zanemariti i činjenicu da su se morski varaličari mogli izbrojati na prste jedne i pol ruke.


No vremena su se promijenila, pa kao što ni odjeća sportskih ribolovaca nije u trendu sa ratnim zbivanjima, ni naočale nisu više zanemariva stavka. Pored dojma koji ribolovac ostavlja sa svojim cool izgledom, još je važniji efekt koji nošenje polarizirajućih naočala ima na ribolovca i njegov vid.

Da pojasnimo, polarizirajuće naočale u svojim lećama imaju sloj koji je u stanju neutralizirati štetno djelovanje UV-A i UV-B sunčevih zraka, ali i sloj koji polarizira svjetlost, te u potpunosti otklanja i čini neškodljivim reflektirajući spektar koji se stvara na vodenoj površini. Jakost polarizirajućeg filtera je izražena u stupnjevima, a označava se slovom P i pripadajućim brojem. Većina takvih naočala nema nikakvu oznaku stupnja polarizacije što zapravo samo znači da se radi o naočalama sa srednjim, odnosno standardnim stupnjem jakosti – P3. Kvalitetne polarizirajuće naočale ne ostavljaju dojam težine i opterećenja te ih se može koristiti doslovno cijeli dan.


Naravno, polarizirajuće naočale vas neće spasiti od sunčanice, ali će vam sačuvati oči od iritacije ili trajnih oštećenja.