NA FRATRA S OBALE

Noćni lov fratara je uvijek avantura. Ukoliko ste na pravoj pošti vremena za odmor i ljenčarenje nema

Boris Bulić

Naješkan sistem se izbacuje u lovnu zonu koja je rijetko kada dalje od 30 do 50 metara od obale, nakon čega se štap odlaže u prikladni nosač. U ribolovu fratara s obale treba biti spreman na česta zapinjanja i gubljenje pribora jer je teren na kojem lovimo u pravilu uvijek zahtjevan i problematičan.S obale se fratar najčešće lovi fermama, pridnenim postavama s kliznim olovom. Predvez za ovakav način ribolova je jednostavne izvedbe. Lovi se samo s jednom udicom vezanom na fluorokarbonskoj prami promjera 0,30 do 0,34 milimetara, dugoj 30 do 50 centimetara, s osnovom spojenom preko zogulina iznad kojeg se nalazi klizna olovnica težine 30 do 60 grama. Zavisno od terena koriste se različiti oblici olovnica no najčešći je klasične osmerokutne izvedbe. Važno je samo da između olovnice i zogulina bude gumena perla čija je uloga zaštita čvora i sprječavanje zaglavljivanja olovnice u spojnom čvoru na zogulinu.Naješkan sistem se izbacuje u lovnu zonu koja je rijetko kada dalje od 30 do 50 metara od obale, nakon čega se štap odlaže u prikladni nosač. Idealno je korištenje nosača poput rod-poda ili tripoda s mogućnošću montiranja elektronskih indikatora. U trenutku kada fratar ponese udicu u ustima indikatori će se oglasiti piskom i istovremeno zasvijetliti.
Naravno, ukoliko nemate indikatore poslužiće i bilo kakav drugi indikator, makar to bio kamenčić na rubu obale. Dobro bi bilo da štapovi budu postavljeni vrhovima prema gore čime se odgađa lijeganje strune na dno i smanjuje mogućnost zadjeva.Bez obzira kakav indikator koristili, kontrirati treba odmah da bi se spriječilo neželjeno zavlačenje lovine u labirint procjepa i algi u kojem fratar živi.


U ribolovu fratara s obale treba biti spreman na česta zapinjanja i gubljenje pribora jer je teren na kojem lovimo u pravilu uvijek zahtjevan i problematičan.Na terenima na kojima je lov pridnenim postavama nemoguć, a koji su bogati fratrima, možemo pokušati loviti plovkom. Najučinkovitiji su klizni plovci nosivosti od 15 do 30 grama. Predvez se može složiti s dvije prame nejednake duljine, s osnovom spojenima preko zogulina. Uz dobar izračun dubine i ispravno pozicioniranje graničnog čvorića, udice se mogu plasirati neposredno iznad dna bez straha od zapinjanja. Štap za ovakav ribolov bi trebao biti dug od 2,70 do 3 metra malo brže akcije radi pravovremenih kontri i sprječavanja zavlačenja lovine u škrape.


Dobro bi bilo i da plovak ima šuplju antenu u koju se može umetnuti svjetleća ampula, kad se lov protegne u noć.