Peppino Palomba

Neobična igra sudbine: Priča o talijanskom teretnom brodu na kojem je stradalo i osam Istrana

Danilo Prestint

Stradao je u vodama otoka Santa Maura (Lefkada), gdje je živio njen posljednji grčki vlasnik, prije nego su parobrod kupili talijanski brodari i promijenili mu imeOvo je jedan od dokaza da su istarski pomorci još prije Drugog svjetskog rata plovili na brodovima talijanskih brodara izvan Jadrana.


Posljednji vlasnik broda »Peppino Palomba« bio je ugledni brodar D’Amico, ali je očito da je brodu ostalo ime i pomorci brodara Palomba iz Torre del Greco, mjesta u Napuljskom zaljevu.


Iako službeni podaci Ufficio Storico della Marina Militare, ali i većina drugih izvora, navode da je brod stradao pogođen s dva torpeda koje je ispalila britanska podmornica »H.M.S. Safari«, taj podatak jednostavno – nije točan! Naime, prema britanskim izvorima ta podmornica je tog osmog svibnja 1943. godine bila na sasvim drugom kraju Sredozemlja, u vodama Sardinije. Potvrda tome je izvod iz ratnog dnevnika podmornice u kojem se navodi da je tog dana potopljen parobrod »Liv« kod Porto Torresa. Daljnja istraga dovela je do spoznaje da niti jedna druga britanska ili saveznička podmornica tog dana nije bila u području gdje je parobrod stradao.


Udar u mine
Što je onda uzrok potonuća? Najvjerojatnije udar u dvije mine u minskom polju koje je u te vode krajem kolovoza 1942. godine postavila britanska podmornica »H.M.S. Rorqual«.


Šestog svibnja 1943. godine parobrod »Peppino Palomba« isplovio je iz grčke luke Patras s ciljem da doplovi u Bari. Nije plovio u konvoju, nije imao pratnju niti ikakvu zaštitu. Sljedećeg jutra, oko sedam sati, dok je plovio predviđenom rutom prema sjeveru, parobrod je brzo potonuo nakon dvije snažne eksplozije.


Odmah je iz Kefalonije isplovio jedan talijanski »MAS« koji je uspio spasiti šest članova posade od ukupno njih 30. Među spašenima su bili zapovjednik i brodski kuhar. Zajedno s brodom nestalo je 19 pomoraca i pet vojnika iz pratnje. Nema podataka o imenima svih stradalih.
Iako se počesto navodi da se ništa ne događa slučajno, sudbina se poigrala s ovim parobrodom: stradao je u vodama otoka Santa Maura (Lefkada), gdje je živio njen posljednji grčki vlasnik, prije nego su parobrod kupili talijanski brodari i promijenili mu ime. Zanimljivo je da je »Peppino Palomba« bio prvi željezni brod i prvi parobrod u floti brodara D’Amico koji je do tada u svojoj floti imao samo jedrenjake.


Nikad rekviriran


Parobrod »Peppino Palomba« nikada nije rekviriran u ratne svrhe od strane Regia Marina, nikad nije upisan u popis državnog pomoćnog brodovlja, ali tvrtka Fratelli D’Amico je preuzela značajnu ulogu u prijevozu vojnog materijala najprije za talijanske trupe u Albaniji, a kasnije u Grčkoj.


Prema sačuvanim dokumentima prvo takvo putovanje poduzeto je 30. ožujka 1941. godine kada je isplovio iz Valone (Vlora) u konvoju što su ga činili parobrod Assunzione i motorni brod »Citta di Agrigento« (vlasnik Tirrenia, Fiume). Mali konvoj štitila je torpiljarka »Giuseppe Cesare Abba«. Prazni brodovi su bez problema stigli do odredišne luke Brindisi nakon nešto manje od 12 sati plovidbe.


Tek 20. travnja 1941. godine »Peppino Palomba«, zajedno s parobrodom Lido i motornim brodom Filippo Grimani, a uz pratnju torpiljarke »Sirio« (izgrađena u Rijeci 1936.), napušta Brindisi. Cilj je ponovno Valona. Teret (dio je municija) je iskrcan i prvog svibnja isplovljava, zajedno parobrodima »Lido« i »Irma Calzi« i razaračem »Carlo Mirabello«. Deset sati kasnije ponovo je u luci Brindisi.


Dva dana kasnije, plovi, u pratnji pomoćne krstarice »Brioni«, iz Porto Edda za Valonu. Idući dan oba broda odlaze za Drač.


Nakon toga nema podataka o plovidbama do desetog prosinca 1942. godine kada je bez pratnje plovio iz Valone za Bari. Ponovo bez pratnje, 24. prosinca plovi iz Bari za Drač, a 15. ožujka iz Drača za Bari. Prvog travnja ponovno plovi bez ikakve pratnje i zaštite iz luke Brindisi za Valonu.