JEŠKA ZA PLOVAK

Ne lovite plovkom zbog loših rezultata? Možda biste trebali pokušati loviti pravom ješkom

Boris Bulić

Riblji fileti i bijeli kruh su nezaobilazne ješke kada je u potanju ribolov plovkom. No da bi filet bio upotrebljiv potrebno ga pripremiti na pravi način kao što ni kruh ne može biti bilo kakavNa samom vrhu popisa nezaobilaznih ješki u ribolovu plovkom se nalaze riblji fileti i kruh.


Dok se srdele koriste najčešće cijele ili rezane na komade, za filete je najpraktičnije koristiti manule, ali isto tako i drugu sitnu ribu slične kvalitete, naravno u sirovom izdanju, kao što su bugve ili šaruni.


Potrebno ih je pripremiti tako da im se odstrane kosti, a da ostavši spojene preko hrpta čine file.

To se najlakše napraviti tako da se najprije odstrani glava nakon čega se zareže s trbušne strane uz kralježnicu prema repu pazeći da se ne prosijeku leđa. Ostaje još da se ukloni kralježnica, i to je to.


Tako pripremljene filete dobro je nakratko prosušiti na suncu, ili ako ih se namjerava koristiti tek kroz nekoliko dana, lagano posoliti i pospremiti u hladnjak.


Ne smije ih se stavljati u led jer se zaleđivanjem razbija ionako krhka mišićna konstrukcija. Kod ješkanja je važno da se koža ne koristi što se postiže na jednostavan način.Filet se položi na podlogu kožom prema dolje, a ješka se odvaja tako da se vanjskom stranom nokta mesni dio jednostavno sastruže u onolikoj količini koliko je potrebno za ješkanje udice. Važno je samo da nakon ješkanja vrh udica viri van ješke.


A za sve one koji nisu toliko spretni, ili im se ovo čini previše prljavim i za želudac riskantnim poduhvatom, uvijek postoji izlaz u obliku pahuljice od bijelog kruha.Važno je samo da kruh bude baš bijeli, jer svi crni, polubijeli, polucrni, raženi i tko zna kakvi sve ne kruhovi, donose neusporedivo lošije rezultate.Kruh je za vrijeme lova najpraktičnije držati u najlonskoj vrećici kako se ne bi isušivao, a ješku treba formirati tako da se pažljivo otrgne mali komadić sredine pa na udicu postavi tako da se prstima stisne samo na donjem dijelu luka udice.


Na taj način će vrh udice ostati u raščupanom i najmekšem dijelu pahuljice koji većina riba koje se love plovkom naprosto obožava.