NAJBOLJA JEŠKA

Najveći od najvećih – veliki crv!

Boris Bulić

Neki ribolovci tvrde da je najbolji dok drugi kažu da ima i boljih, no i jedni i drugi se slažu da veće ješke od velikog crva nemaVeliki crv (Eunice aphroditois, Pallas, 1788) iz roda Eunice je za većinu ribiča daleko najbolja ješka. Ovog giganta iz svijeta nižih beskralješnjaka nalazimo duž cijele Jadranske obale na gotovo svim tipovima dna – od muljevitog, preko pjeskovitog, pa sve do izrazito kamenitog dna. Iako službeno naraste i do tri metra često se mogu vidjeti kapitalni primjerci dužine od gotovo pet metara.


S obzirom na tip dna, najcjenjeniji je crv ulovljen na kamenitom terenu, tzv. crv od kamena. Najžilaviji je, a i boje su mu najživlje. Oni lovljeni na muljevitom dnu su tamniji s manje izraženim preljevima boja, a na udici se drže prilično mlitavo.


Ako se čuva u otvorenoj posudi s morem, veliki crv može živjeti i više mjeseci


Crv je omiljen kao ješka jer ga izvanredno prima gotovo sva riba, a i najmanji se komad na udici trepereći prelijeva u crvenoplavozelenom spektru. Da bismo mu kao ješki produžili životni vijek i povećali lovnost, treba ga rezati od repa prema glavi. Na taj će način duže ostati živ. Najžilaviji i najmesnatiji dio crva je prva trećina, dok su ostale dvije trećine šuplje i u njima je smješten završni dio probavnog trakta.
ZA PODLANICU I ZA FRATRA


Mnogi ribomaterijali u svojoj ponudi imaju i velike crve


Veliki crv nije bio oduvijek poznata i prihvaćena ješka na našoj strani Jadrana. Tridesetih godina prošlog stoljeća neki su talijanski ribari na splitskom području uspješno vadili velikog crva i s njim ostvarivali izvrsne ribolovne rezultate. Svoje su znanje i vještinu podijelili s nekolicinom domaćih ribara nakon čega je vrlo brzo crv postao popularan duž cijelog našeg uzobalja.


Danas je veliki crv dostupan i na ribarnicama, dok ga sve malo bolje opremljene prodavaonice ribolovnog pribora imaju barem usoljenog.


Veliki crv se ješka prošivanjem ili se nadjeva pomoću igle pri čemu vrh udice obavezno mora viriti van mamca.


Zavisno od ciljane lovine komadi ješke su različite veličine. Tako će ješka namijenjena podlanici biti velika i do dvadeset centimetara nadjenuta preko igle na dužem predvezu, dok će za fratra ili kakvu drugu ribu manjih dimenzija biti dobri i komadići od centimetra.


Veliki crv rezan na sitne trakice odličnim se pokazao kao ješka u natjecateljskom ribolovu ali i u ribolovu plovkom.


OPASNI ZUBI


Treba se čuvati snažnih i oštrih čeljusti


Važno je prilikom ješkanja biti oprezan i čuvati se mogućeg ugriza. Naime veliki crv ima snažne čeljusti kojima s lakoćom može nanijeti ozbiljnu i vrlo bolnu povredu.


Premda se rijetko koristi kao ješka na parangalima i to ponajviše zbog visoke nabavne cijene, rezultati su upravo izvrsni.


O biologiji ove vrste ne zna se baš previše, no izlovom nedoraslih primjeraka lako se može poremetiti osjetljiva biološka ravnoteža, u što smo se nažalost nebrojeno puta imali prilike uvjeriti.