MATEO JURIČIĆ

Na velikog crva izvukao velikog fratra!

Boris Bulić

Već je došlo 7 sati i planirali smo spremit stvari za krenuti doma kad odjednom snažan potez na štapu. Uzimam štap u ruku i čekam sljedeći udarac za kontru. Najlon se zateže i kontriram. Bez neke velike borbe izvlačim vani fratra od 63 deka…Iz Zadra nam se još jednom javio Mateo Juričić, ovoga puta s ulovom koji mnogi udičari jako priželjkuju s tim da ga mnogi u cijelom ribolovnom stažu nikada ne ostvare. Probdio je cijelu noć i zato ga je more nagradilo.


– Svi znaju da sam velik zaljubljenik u more i ribolov pa tako često provodim vrijeme u ribolovu bilo sa kraja ili iz broda. Ovog puta smo prijatelj i ja odlučili otići u noćni ribolov na podlanice. Nabavili smo velikog crva jer po meni on je najbolja ješka za lov po noći i uputili se na poštu. Prilikom dolaska na poziciju uočili smo jačanje juga što je jako dobro za aktivnost ribe. Naješkali smo štape i zabacili – priča nam Mateo.

– Prvih sat do dva vremena su štapovi radili bez prestanka, ali to nažalost nije bila očekivana riba nego samo razigrani bokadori koji su skidali ješku. Nedugo od toga nastalo je zatišje. Štapovi miruju, jugo puše… Okrenuo lagani korenat i ja govorim prijatelju:


– Evo sad će počet podlanice, makla se sitna riba.Vrijeme je polako prolazilo ali nije bilo baš pravih poteza vrijednih uzimanja štapa u ruke. Tek kad je počelo svitati pao je i prvi udarac vrijedan kontre. Štap Shimano Alivio 420 i mašinica Okuma Surf K8besprijekorno odrađuju posao tako da na udici izvlačim fratra od 40 deka – nastavlja Mateo svoju priču.– Onako cijeli pod dojmom, budući da dugo nisam vidio tako lijepog fratra, ješkam udicu i zabacujem. Čekanje se nastavlja, sunce izlazi, ali se ništa ne događa. Na lijevom štapu uočavam lagano trzanje, kao da su se bokadori vratili. Ignoriram i gledam hoće li biti koji pravi udarac, ali ništa… Već je došlo 7 sati i planirali smo spremit stvari za krenuti doma kad odjednom snažan potez na štapu. Uzimam štap u ruku i čekam sljedeći udarac za kontru. Najlon se zateže i kontriram. Bez neke velike borbe izvlačim vani fratra od 63 deka. Nisam mogao virovati! Ovo je moj najveći primjerak do sada. Sve ono čekanje podlanice cilu noć je otišlo u zaborav i sa zadovoljstvom smo krenuli kući. Ispričao nam je Mateo Juričić.