MORSKA VIAGRA

Ovaj neugledni organizam čest je u Jadranu, a na japanskom tržištu košta 500 dolara po kilogramu! Kažu da je moćan afrodizijak

Boris Bulić

Premda ga se može naći već na dubini od jednog metra, mnogi i ne znaju za njega. Vanjštinom podsjeća na osušeni smežurani krumpir, a budući da je redovito obrastao algama i mahovnjacima, praktički je nevidljiv. A znalci kažu da ima afrodizijačka svojstva čak deset puta jača od kamenica.Morsko jaje (Microcosmus sabatieri, Roule, 1885) je neugledni morski organizam koji pripada potkoljenu plaštenjaka (Tunicata) i razredu mješčićnica (Ascidiaceae). Spada u sjedilačke životinje jer život provodi pričvršćen za stijene ili bilo kakav čvrsti predmet sa dna.


U Jadranu je čest, a nalazimo ga pojedinačno ili u manjim kolonijama već od jednog metra, pa do preko 250 metara dubine. Naraste do desetak centimetar dužine, a kao i svi plaštenjaci filtriranjem mora preko škržnog crijeva izdvaja hranjive tvari. Kožasti plašt ove neobične životinje je formiran od tunicina, tvari vrlo slične celulozi, svojstvene svim plaštenjacima. Mišići su kod ove vrste gotovo potpuno zakržljali baš kao i živčani sistem. Spolni organi su promjenjivog broja i položaja.


Morsko jaje je dvospolac i razmnožava se u toplijem dijelu godine, spolno, ali i pupanjem.
U prvom slučaju nakon ispuštanja jaja i sjemena u more iz oplođenih se jajašaca formiraju ličinke koje se nakon nekog vremena pričvršćuju za podlogu. Slijedi potpuna preobrazba u kojoj neke organe gube dok se ostatak organizma u potpunosti reorganizira.


Izvana morsko jaje podsjeća na smežuran krumpir


Kod pupanja se preskače stadij ličinke. Na trbušnoj se strani odrasle jedinke pojavljuje ‘pup’, koji se odmah pričvršćuje za podlogu. Na taj se način formiraju male kolonije pri čemu se često događa da više jedinki imaju zajedničke organe.


Smatra se da su sve kolonije morskih jaja nastale pupanjem dok su samotari produkt spolnog razmnožavanja.


U moru je zbog obraslosti sa drugim organizmima poput algi, mahovnjaka i rakova vitičara, morsko jaje uglavnom dobro kamuflirano, a ako ga očistimo od obraslina, naći ćemo da je prljavo-tamno-smeđe boje.


U pokušaju trganja od podloge, može se dogoditi da ga pokidamo. Najlakše se odvaja uvijanjem, poput zatezanja ili otpuštanja vijka.


Nakon rasijecanja plašta, mogu se vidjeti žuto narančaste gonade, izgledom i bojom slične žumanjku kokošjeg jajeta, po čemu je zapravo i dobio ime.


Dvostruka porcija


Odvojene od plašta i zalivene sa nekoliko kapi limunovog soka, gonade se jedu sirove. Gorkastog su okusa sa intenzivnim mirisom po jodu koji ne mogu baš svi podnijeti. No unatoč mirisu i okusu, vrlo je traženo, jer već samo jedno morsko jaje zadovoljava sve potrebe odraslog organizma za mineralima. No pored energetsko mineralne vrijednosti, morsko jaje ima i snažan afrodizijački potencijal. Oni koji su probali tvrde da je čak deset puta jači od porcije kamenica.


To je svakako podatak za razmišljanje kome u prilog ide i činjenica da na japanskom tržištu, iz upravo ovog razloga, ovaj neobični organizam postiže cijenu preko 500 dolara po kilogramu!


A što se riba tiče, čini se da baš i nisu zainteresirane za morsko jaje. Između ostaloga, vjerojatno i zbog nešto drugačije koncipiranog spolnog života.