Natjecanje

Marko Ribarić i Ante Španjol najbolji na natjecanju u udičarenju Barbat 2020.

Hrvoje HodakBARBAT – Nakon nekoliko odgoda zbog loših vremenskih uvjeta napokon je održano 31. natjecanje u udičarenju Barbat 2020., što ga već tradicionalno organizira ŠRK Dolin iz Barbata. Na ovogodišnjem listopadskom udičarenju sudjelovalo je 50 natjecatelja raspoređenih u 25 ekipa. Svaku ekipu činila su dva natjecatelja, a udičarilo se iz plovila različitih veličina, koristeći se tunjom.


Nakon ranojutarnje podjele ješke kod rive ispred hotela Barbat, kaići, batane i brodice povezane u dugi tegalj, na čijem je čelu bio izletnički brod »Sardina«, krenule su najprije do gradske luke pozdraviti zvonike, a zatim na mjesto ribolova u Barbatskom kanalu. Ribarilo se četiri sata iz brodice, i to isključivo na ruku, bez mogućnosti korištenja štapom, a svaki je natjecatelj mogao loviti s dvije tunje, od kojih je svaka imala po tri udice. Po povratku natjecatelja s mora pristupilo se službenom vaganju ulova koje je pokazalo da je ostvaren relativno dobar ulov – 38,5 kg ribe.


Prvo je mjesto osvojio par Marko Ribarić i Ante Španjol s ulovom teškim 3,45 kg. Drugo je mjesto pripalo Ivanu Šegoti Milu i Slobodanu Travašu s 3,20 kg ulovljene ribe. Njih dvojica ujedno su bili i najstariji natjecateljski par jer im zbir godina iznosi respektabilnih 146, no nisu nam htjeli reći koji je od njih stariji, a tko mlađi. Paru koji su činili Alen Rak i Dubravko Debelić s ulovljenih 2,95 kg ribe pripalo je treće mjesto. Najulov ostvario je Ivan Bačac, podignuvši iz mora kokota od 490 grama.
Ono što već godinama krasi ovo natjecanje i na čemu naročito inzistiraju organizatori iz ŠRK-a Dolina jest sudjelovanje mladih koji nastavljaju čuvati dugu tradiciju rapskog ribolova. Ove su se godine tako među natjecateljima našle i dvije juniorske ekipe koje su činili Filip Krstinić i Mara Španjol te Patrik Jureša i Petar Debelić, no pored njih bilo je i pet kombiniranih natjecateljskih parova u sastavu djed – unuk/unuka i otac – sin.


Nakon natjecateljskog dijela ovogodišnjeg udičarenja uslijedilo je službeno proglašenje pobjednika s podjelom priznanja, a sve se nastavilo najprije zajedničkim čišćenjem ulovljene ribe, a zatim uz dobro raspoloženje i večerom na kojoj je, dakako, dominirao riblji meni.