RIBOLOV PLOVKOM - JEŠKA

Lovite plovkom ali su rezultati loši? Možda je vrijeme da počnete koristiti bolju ješku?

Boris Bulić

Riblji fileti i bijeli kruh su nezaobilazne ješke kada je u pitanju ribolov plovkom. No da bi filet bio upotrebljiv potrebno ga pripremiti na pravi način kao što i kruh ne može biti bilo koji već isključivo bijeli.Na samom vrhu popisa nezaobilaznih ješki u ribolovu plovkom se nalaze riblji fileti i kruh.


Dok se srdele koriste najčešće cijele ili rezane na komade, za filete je najpraktičnije koristiti manule ali isto tako i drugu sitnu ribu slične kvalitete, naravno u sirovom izdanju, kao što su bugve ili šaruni.


Potrebno ih je pripremiti tako da im se odstrane kosti, a da ostavši spojene preko hrpta čine file. To se najlakše napraviti tako da se manuli najprije odstrani glava, a zatim da se zareže s trbušne strane uz kralježnicu prema repu pazeći da se ne prosijeku leđa. Ostaje još da se ukloni kralježnica, i to je to.


Ribe je prije ješkanja potrebno filetirati
Tako pripremljene filete dobro je nakratko prosušiti na suncu, ili ako ih se namjerava koristiti tek kroz nekoliko dana, lagano posoliti i pospremiti u hladnjak. Ne smije ih se stavljati u led jer se zaleđivanjem razbija ionako krhka mišićna konstrukcija. Kod ješkanja je važno da se koža ne koristi što se postiže na jednostavan način. Filet se položi na podlogu kožom prema dolje, a ješka se odvaja tako da se vanjskom stranom nokta mesni dio jednostavno sastruže u količini koja ide na udicu. Važno je smo da nakon ješkanja vrh udica viri van ješke.


Za sve one koji nisu toliko spretni, ili im se ovo čini preprljavim i za želudac riskantnim poduhvatom uvijek postoji izlaz u obliku pahuljice od bijelog kruha.


Pahulja kruha mora biti tako postavljena da vrh udice bude slobodan


Važno je da kruh bude baš bijeli, jer svi crni, polubijeli, polucrni, raženi i tko zna kakvi sve ne kruhovi donose neusporedivo lošije rezultate.


Kruh je za vrijeme lova najpraktičnije držati u najlonskoj vrećici kako se ne bi isušivao, a ješku treba formirati tako da se pažljivo otrgne mali komadić i na udicu postavi tak da se prstima stisne samo na donjem dijelu luka udice kako bi vrh udice ostao u raščupanom dijelu pahuljice.