SPINNING

Lovite li u spinningu ‘na viđeno’ ili ‘na neviđeno’? A kakve varalice pritom koristite?

Boris Bulić

Riba se 'na viđeno' može loviti i bez igre skrivača. To je izvodivo na mjestima na kojima je riba u čestom kontaktu s ljudima i brodovima. Takva su mjesta prolazi, izlazi iz lučica, razna pristaništa, gdje se iglice, brancini, ušate ili kakva druga varaličarima zanimljiva lovina okuplja ili prolazi. U tim se situacijama ponekad doslovno može birati riba koju želimo uloviti...Premda postoji cijeli niz različitih pristupa i načina lova u obalnom varaličarenju, u kategorizaciji se možemo bazirati na dvije podjele. Prva se podjela zasniva na vizualnom kontaktu s lovinom, pa u skladu s tim imamo lov na viđeno i lov na neviđeno.


U prvom je slučaju riječ o varaličarenju ribe ili riba koje smo prethodno ugledali, pri čemu su u dnevnom ribolovu polarizirajuće naočale od neprocjenjive važnosti. Ribolovac se za takav pristup najčešće doslovno prikrada lovini nastojeći da ga riba ne primijeti. Ovakav je način ribolova vrlo učinkovit u plitkim uvalama, gdje se u zoru ili rano jutro mogu pronaći brancini koji love sitnu ribu poput ciplića.


No riba se na viđeno može loviti i bez igre skrivača. To je izvodivo na mjestima na kojima je riba u čestom kontaktu s ljudima i brodovima. Takva su mjesta prolazi, izlazi iz lučica, razna pristaništa, gdje se iglice, brancini, ušate ili kakva druga varaličarima zanimljiva lovina okuplja ili prolazi. U tim se situacijama ponekad doslovno može birati riba koju želimo uloviti.
Varaličarenje na neviđeno se prakticira na mjestima na kojima se pretpostavlja da bi ribe moglo biti, ali se zbog dubine ili daljine ne može vidjeti. Ovakav ribolov često zna biti znatno izdašniji od ribolova na viđeno, jer se u pravilu tako love krupniji primjerci.


Druga se podjela vezuje uz veličinu korištenih varalica, pa tako možemo govoriti o teškim, laganim i ultra laganim varalicama.


Teške varalice nisu ni izdaleka tako teške kako bi se iz imena dalo naslutiti. Te su varalice u principu namijenjene dalekim izbačajima i ‘zubatijoj’ lovini, pa su u usporedbi s ultra laganima uistinu teške. Za to su najčešće korišteni kastmasteri, popperi, veći ili pak posebno otežani wobbleri kao i razni veliki silikonci s teškim jigg glavama. Ovakve su varalice u prvom redu namijenjene velikim grabežljivcima poput lice, feluna, palamide, no jednako su tako mogući i ulovi brancina koji katkad ne zaziru od brzog i velikog plijena.Lagane su varalice najčešće korištene varalice u obalnom ribolovu i u principu, grubo rečeno, pokrivaju veličine od 5 do 9 centimetara dužine. To su u prvom redu wobbleri, a za njima razni silikonci, kao i razne sporohodnije metalne inačice. Domet im je ograničen uglavnom njihovom težinom koju modernija generacija varalica rješava prebacivanjem balansa pomoću integriranih kuglica.


Ultra lagane varalice su najmanje od svih varalica i samim tim vrlo ograničenog dometa. Ipak, u rukama vještog ribolovca uz adekvatan prateći pribor, katkad mogu ostvariti dalji domet nego lagane varalice. S ovim se varalicama u pravilu love sitniji primjerci, no na pojedinim dijelovima obale i kapitalci koji su se profilirali na ishranu sitnom ribom. Iako postoji mnoštvo sitnih wobblera, u ovoj se kategoriji u pravilu koristi samo jedan – najmanji Pin’s Minnow.