LOV NA RAVNOJ OBALI

Lovite li kada na ravnim jednoličnim terenima? A znate li što na takvim terenima možete očekivati od lovine?

Boris Bulić

Na ravnim obalama uz koje se kurenat pruža paralelno često se linija razdvajanja kurenta nalazi relativno blizu obali. Uz dobar i kvalitetan pribor ta daljina nije nedostižna pa se riba, ukoliko je baš sve ravno i jednolično, može potražiti upravo na tom rubu.Idealan alat za obalno sondiranje je vrlo jednostavan – upredenica s predvezom dužine oko jedan metar nešto slabije nosivosti na čijem je kraju vezana olovnica koja ne mora biti nova. Dapače, idealno je da je zapravo prekovana i izduljena jer će tako manje zapinjati i jasnije ‘čitati’ dno. Takva se olovnica, naravno, bez udica, izbacuje u zonu u kojoj namjeravamo loviti te nakon što dotakne dno počinje lagano povlačiti i to tako da cijelo vrijeme grebe po dnu. Pažljivim praćenjem kuckanja i zapinjanja lako se u kratkom vremenu može očitati sastav dna i otkriti potencijalne zadjeve kao i mjesta na kojima možemo očekivati prisustvo ribe. Nakon nekoliko zabačaja, uz malo pažnje, dno počinje dobivati i svoj 3D oblik, koji svakim novim zabačajem postaje sve jasniji.


Takvim se sondiranjem sigurno neće moću detektirati svaki kamen, a i ako se na priboru osjeti, vjerojatno se neće sa sigurnošću moći reći gdje se točno nalazi. No ono što će se na ovaj način uspjeti ustanoviti, bit će od velike važnosti. Naime, ovakvim sondiranjem lako se može utvrditi gdje počinje a gdje završava pojas posidonije ili pješčani otok. Olovnica će preko upredenice otkriti svaku veću prepreku poput stijene ili uzdignuća, baš kao i veće procjepe ili rupe. Ako upredenica nije višebojna, tada se možemo osloniti na količinu strune koju korištena rola jednim okretom ručice može namotati, pa kad olovnica očita prepreku, rupu, pojas trave ili bilo kakav detalj koji se učini važnim, treba početi brojati. Poslije nekoliko izbačaja dno će biti baš kao otvorena knjiga, nakon čega preostaje samo da se naješkani sistem položi na najdražu stranicu.


Na ravnim obalama uz koje se kurenat pruža paralelno često se linija razdvajanja kurenta nalazi relativno blizu obali. Uz dobar i kvalitetan pribor ta daljina nije nedostižna pa se riba, ukoliko je baš sve ravno i jednolično, može potražiti upravo na tom rubu.
Ponekad se dogodi da se dobra pozicija pronađe već u prvom pokušaju, no katkada je unatoč trudu i naporu najpraktičnije potražiti drugu poštu, tim više jer se druga, puno bolja i izglednija pošta možda nalazi svega stotinjak metara dalje. Ono što nikako ne treba učiniti je odustati.


Možda lovina uvijek i neće biti ona po koju ste ciljano došli ili je bar očekivali uloviti, no to nikako ne smije biti razlog odustajanja jer vam možda upravo već sljedeći zabačaj donese ribu koju čekate cijelog života.