ŠPAR

Lovite li ciljano špare? A jeste li znali da špar može narasti do čak 22 centimetra

Boris Bulić

Špara nalazimo uzduž cijele jadranske obale, najčešće nad muljevito-pjeskovitim dnima kakva su u većini luka. Najbrojniji je uz zapadnu obalu Istre, na ušću Neretve, u Kaštelanskom zaljevu, Podgorskom kanalu, itd. Nešto je brojniji u sjevernom nego u južnom Jadranu, a zalazi i do 90 metara dubine!Špar (Diplodus annularis, Linnaeus, 1758) je jedna od najbrojnijih obalnih riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae). Baraj, češljić, kolorep, milin, cnoguz, frankul, sakalin, gobo i prstenac tek su neki od narodnih naziva za ovu ribu. Naraste do 22 centimetra dužine, a dosegne težinu od 0,37 kilograma. Srednja lovna težina mu je tek 0,03 kilograma.


Tijelo mu je ovalno i bočno stisnuto. Dok se leđni greben pruža u luku, trbušna linija je od spoja škržnih zaklopaca do analne peraje gotovo ravna. Kao i kod ostalih ljuskavki, cijelo mu je tijelo pokriveno s krljušti, dok je bočna linija istaknuta i vidljiva cijelom dužinom. Čeljusti nisu posebno jake, a naoružane su s osam zuba, nalik sjekutićima. Peraje su mu osrednje razvijene, osim repne koja je nešto jača. Leđna i podrepna peraja kriju oštre koštane bodlje koje mogu neugodno iznenaditi neopreznog ribolovca.

Bojom varira od žućkasto-zelenkasto-sive do tamnosivo-smeđe (kod primjeraka što žive u lučkim vodama), a po bokovima prelazi u srebrnkastu. Trbuh mu je bijele boje. Ponekad se mogu primijetiti i okomite crnkaste prugice, više kao sjene. Peraje su mu žućkasto-prozirne, a na korijenu repne peraje ima karakterističnu crnu traku poput sedla.


Nalazimo ga uzduž cijele jadranske obale, najčešće nad muljevito-pjeskovitim dnima kakva su u većini luka. Najbrojniji je uz zapadnu obalu Istre, na ušću Neretve, u Kaštelanskom zaljevu, Podgorskom kanalu, itd. Nešto je brojniji u sjevernom nego u južnom Jadranu. Premda zalazi i do 90 metara dubine, uglavnom se zadržava u plitkom priobalnom moru.


Kreće se u blizini dna u manjim jatima ili grupama. Mrijesti se od travnja do lipnja. Iako je bentoska vrsta, ikra i ličinke su pelagičke. Hranu pronalazi na dnu, mahom sitne beskralježnjake.