RIBLJE VRSTE

Lovite li ciljano kanjce, naravno, velike kanjce? Evo nekoliko detalja koji vam mogu pomoći u lovu te ukusne i nepravedno zapostavljene lovine

Boris Bulić

Izvlačenje ulovljenog kanjca nikada nije problematično. Zakačeni se kanjac na udici uz povremene tupe i ne jake udarce, uglavnom opusti širom otvorenih usta, tako da se zbog otpora doima većim i težim nego što to uistinu jeste.



Kanjac (Serranus cabrilla, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji vučica (Serranidae), alov na tu vrstu uistinu ne zahtijeva neko veliko umijeće. Najvažniji detalj u ribolovu ove vrste je ispravan odabir terena nakon čega je dovoljno spustiti bogato naješkane udice do dna i pričekati udarac ribe.


Kanjac će, kao i sve ostale ribe iz obitelji vučica, bez oklijevanja progutati sve što je jestivo, no prednost će ipak dati kvalitetnom mesnom obroku. Udica bogato naješkana dagnjom, rumenkom, gamborom, kozicom, rakom samcem ili svježim gavunom u pravilu biva napadnuta u prvih desetak sekundi.


Kanjac će ponuđenu ješku progutati bez prethodnih čupkanja što se očituje relativno snažnim, ali tupim udarcem i promjenom težine na štapu. Kontra u pravilu nije potrebna, jer kanjac svoj plijen uvijek guta tako duboko da je kačenje u 99 posto slučajeva sigurno i kvalitetno.




Osim klasičnom kančenicom, kanjac se vrlo uspješno može loviti i sabikijem, pri čemu se pribor ne povlači kao turska panula, već se spušta i podiže okomito pod barkom. Napade kanjca treba očekivati uza samo dno i neposredno iznad dna. Kao i u lovu kančenicom, i ovdje je od presudnog značaja odabir prave pozicije.


Izvlačenje kanjca nikada nije problematično. Zakačeni se kanjac na udici uz povremene tupe i ne jake udarce, uglavnom opusti širom otvorenih usta, tako da se zbog otpora doima većim i težim nego što to uistinu jeste.


Izvučen na površinu je uglavnom miran, tako da podmetač nije potreban. Izuzetak su samo veliki primjerci ulovljeni na jako tanke predveze.


Meso kanjca je ukusno i lako probavljivo, zbog čega su veći primjerci oduvijek na cijeni. Može ga se pripravljati na sve poznate načine, no najukusniji je kuhan pa zaliven maslinovim uljem.


Jedan od bitnih razloga zbog kojih kanjac prilikom izvlačenja ne pruža neki osobiti otpor je napuhani mjehur u ustima. Kod primjeraka izvučenih s veće dubine zbog nagle promjene pritiska redovito dolazi do ekspanzije svih unutarnjih organa, što je vidljivo na analnom otvoru i u ustima. Tako izvučen kanjac pa ponovo vraćen u more uglavnom ne preživljava. No ukoliko mu se vrhom škarica ili nekim drugim oštrim predmetom probuši mjehur u ustima, šanse za uron i preživljavanje naglo postaju znatno veće.