FILIP BUKŠA

Lovio mole, a izvukao neman od skoro dva metra!

Boris Bulić

A kad je došlo vrijeme za podizanje, premda je sve krenulo kako treba, na parangalu sam vrlo brzo osjetio od najlona takav otpor da sam bio uvjeren da je morski pas. Onda je krenulo navlačenje i natezanje…S Paga nam se javio Filip Bukša, pasionirani ribolovac koji je pažljivijim pratiteljima poznat odavno, dok je još kao dječak brao medalje na sportskoribolovnim natjecanjima.


– U moru i s morem sam oduvijek. To je nekako obiteljska tradicija koju, eto, ja nastavljam. Još sam kao junior nastupao na brojim natjecanjima, no kad je krenuo fakultet tada su se obaveze malo nagomilale, taj sam segment morao malo zapustiti – priča nam Filip.


Filipov ugor je bio težak 15 kilograma


– Završio sam studij Ekologije i zaštite prirode, uspješno magistrirao i sad sam Biolog mora. Tako se napokon, uz struku, sada nešto češće, mogu posvetiti i ribolovu iz gušta. A lovim raznim tehnikama, od štapa preko skosavice do parangala, sve u zavisnosti od sezone, vremenskih uvjeta i trenutnih sklonosti i želja – nastavlja Filip svoju priču.


Ugor je bio duži od 1,8 metara
– Ovoga sam se puta odlučio za parangal. Ciljano sam ga išao potopiti za mole i to u Paškom zaljevu, na dubinu od nekih pedesetak metara. Klasičan pristup, ješka srdela…


I kad je došlo vrijeme za podizanje, premda je sve krenulo kako treba, na parangalu  sam vrlo brzo osjetio od najlona takav otpor da sam bio uvjeren da je morski pas. Onda je krenulo navlačenje i natezanje. Išli smo gore-doli doli jedno pet-šest puta po desetak paša dok riba na kraju ipak nije malo malaksala.


A kad sam je dovukao do broda iznenađenju nije bilo kraja. Bio je to ugor, ali koliki! U brodu sam bio sam tako da sam morao dobro manevrirati. Livom rukom sam ga uspi zagančat i brzo povuć u brod. Malo je divlja ali se brzo smirio.


A vaga je pokazala 15 kilograma, a metar nešto preko 180 centimetara dužine. Ispričao nam je Filip Bukša.