ADEM GARAPLIJA

Lovio arbune, a ulovio kostoroga!

Boris Bulić

Budući da nisam znao o kojoj se vrsti radi, uslikam ribu i naravno, vratim je u more. Poslije sam saznao da se radi o kostorogu. Neki kažu da je jestiv, a neki pak da nije. Što se mene tiče dobio sam odličnu borbu i bio sam jako zadovoljan…Iz Sarajeva nam se sa svojim ribolovnim uspomenama s kampiranja na Pelješcu javio Adem Garaplija. Adem je ribolovca koji lovi raznim tehnikama od spinninga do fermi, a ovoga je puta ulovio njemu nepoznatu ribu koju je vratio u more. Srećom ju je prije puštanja fotografirao. Evo kako je to bilo:   


Divno jutro na otvorenoj strani Pelješca! Sunce je probijalo prve zrake, a ja sam već bio spreman krenuti do pošte koja je bila nedaleko od kampa u kojem sam bio smješten. Ideja je bila pokušati uloviti komada za gradela kao i svake godine u ovo doba. Nadao sam se arbunima, picevima, oradama i ponekom pauku – priča nam Adem.


– Za ješku sam spremio lignje i dagnje. Sistem je bio s kliznim olovom od 50 grama i udicom na kraju predveza, najjednostavniji.


Prvo su stradali arbuni
Prva tri zabačaja s lignjom i stradavaju tri arbuna. Već sam sretan i zadovoljan a nisam ni počeo loviti. Trljam ruke i razmišljam – evo ručka – nastavlja Adem svoju priču.


– Nakon kraćeg zatišja primijetim neobičan trzaj. Zapravo i nije trzaj nego sasvim lagano zatezanje. Naravno, kontriram i dobivam malo jaču ribu. Pomislim, malo veći arbun, a ono izlazi nešto što nikada prije nisam vidio! Riba čudna, smeđa, ovalna, glatke ali jake kože, malih usta, velika bodlja na leđima… S obzirom da nisam znao o kojoj se vrsti radi uslikam i naravno, vratim u more.


Ademov kostorog još uvijek pliva


Nakon što sam poslao sliku kolegama koji više znaju, rekli su mi da se radi o kostorogu, novoj vrsti u Jadranu. Neki kažu da je jestiv, a neki pak da nije. Što se mene tiče dobio sam odličnu borbu i bio sam jako zadovoljan.


Toga sam dana ulovio još četiri divna arbuna i presretan se vratio u kamp – ispričao nam je Adem Garaplija.


A da je Adem znao koliko je kostorog ukusan, vjerojatno ga ne bi vratio u more nego bi ga zadržao, filetirao, pa onda…  No, za sada toliko. Nešto više o kostorogu, koji nije nova već stalna vrsta u Jadranu, i načinu kako ga najukusnije pripraviti, reći ćemo vam u jednom od idućih priloga.