Kruzeri u vrijeme korone

Kruzer Viking Star prvi na svijetu opremljen PCR laboratorijem za testiranje COVID-19 virusa

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Laboratorij ima kapaciteta da svaki dan testira svakog člana posade i svakog putnika na brodu, što je i plan kako bi se izbjegla svaka mogućnost širenja virusa na brodu



Svojevrsni sinonim za koronu u početnoj fazi pandemije bio je prije svega kineski Wuhan, a odmah zatim – kruzeri. Upravo preko agonije 3700 putnika zarobljenih na kruzeru “Diamond Princess” gdje je početkom veljače ove godine izbila zaraza COVID-a-19 i desile se prve smrti, svijet se upoznao s opasnostima ove nepredvidljive bolesti.


Od tog trenutka inače lukrativna kruzer industrija proživljava golgotu i ne nazire joj se kraja. S novim valom pandemije vijesti nisu ništa bolje, a sporadični pokušaji ponovnog otvaranja ovog tržišta tamo gdje to države dozvoljavaju kao u slučaju Francuske, i uz pridržavanje svim mjera socijalne distance, obično završavaju neslavno.


Tako bilježimo aktualni slučaj novog kruzera „Le Jacques Cartier“ koji je francuskom kruzer operateru Ponant isporučen ovog srpnja. Nakon isplovljavanja iz Marseillea, usidrio se u Sirakuzi na Siciliji kad je utvrđeno da su dva člana pozitivna na COVID-19. Nakon toga još jedan par putnika osjetio je simptome, pa je brod ostao usidren i izoliran uz zabranu iskrcavanja od strane talijanskih vlasti. Nakon toga dozvoljeno mu je da isplovi nazad prema Francuskoj.




Prije toga Ponant je reklamirao putovanje kao sigurno, a kruzer kao „hermetički sanitarni prostor zaštićen od COVID-a“. I iako su očito poduzete potrebne mjere i brod plovio s puno manje putnika od punog kapaciteta od 180 osoba, virus se ipak uvukao među članove posade i goste. Ovakvi slučajevi obeshrabruju i pitanje je kad će, čak i u reduciranom opsegu, ova važna grana turizma doživjeti kakav-takav oporavak.


U SAD-u je sedam mjeseci bila na snazi isplovljavanja i uplovljavanja kruzera kapaciteta većeg od 250 putnika u američke vode, po odluci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Prošli tjedan ta je odluka ukinuta, ali je zato CDC izdao dokument sa čak 40 stranica pravila i ograničenja plovljenja velikim kruzerima.


Među ostalim, kruzerske linije moraju ispunjavati uvjete mogućnosti testiranja, izolacije i karantene na brodu, uz ispunjavanje uobičajenih mjera socijalnog distanciranja između putnika. Ako u međuvremenu dođe do novog ukrcavanja posade, oni moraju ili dokazati da su došli s COVID-19 sigurnog broda ili priložiti test da su negativni ako su došli s kopna. Među odredbama stoji da kruzeri unaprijed moraju ostvariti kontakt sa lokalnim zdravstvenim institucijama i lukama. Nakon što ispune sve propisane uvjete mogu dobiti certifikat CDC-a da mogu ploviti.


Oni koji plove pod zastavama država koje ne brane isplovljavanje kruzera kao što je norveški Viking Star, domišljavaju načine kako da budu što sigurniji u ova nesigurna vremena i privuku goste koji imaju volje riskirati. Naime, Viking Star kapaciteta gotovo tisuću putnika, prvi je kruzer (i brod općenito), opremljen laboratorijem s punim PCR testom za otkrivanje prisutnosti virusa COVID-19 u ljudskom tijelu. Laboratorij ima kapaciteta da svaki dan testira svakog člana posade i svakog putnika na brodu, što je i plan kako bi se izbjegla svaka mogućnost širenja virusa na brodu.