BRUMOM DO ULOVA

Koristite li brum u ribolovu? Možda biste uz malo bruma mogli udvostručiti ulov…

Boris Bulić

Dobar brum se može složiti i od ribljih otpadaka, zdrobljenih rakova, školjki, ježeva, ali i od otpadaka iz kuhinje. U tu zanimljivu mješavinu se može dodati i stari kruh, iskidan ali neraskvašen. Ovako složen brum je zgodno zapakirati u žensku najlon čarapu te konopom spustiti u lovnu zonu gdje se povremenim cimanjem protresa.



Osnova kvalitetnog bruma je riblje brašno u koje se dodaju riblji otpaci ili izmrvljene srdele. Salamura od slanih srdela je dobrodošla komponenta, no u nedostatku se može jednostavno dodati sol, a mrvljeni suhi račići, kozice ili gamarusi će dodatno pojačati okus. Izmiješane komponente se razrjeđuju morem dok se ne dobije rijetka masa koja propada kroz prste.


Ovakvim se brumom uspješno može privući većina površinske ribe poput cipala, salpi, bugava, ali i lokardi, skuša i šaruna.


Ukoliko se zamijesi gušća smjesa, potopljen na lovnu dubinu, ovaj će brum privući i većinu pridnene ribe.




Ukoliko je mješavina prelagana i isplivava, potrebno ju je otežati kamenom koji se jednostavno ubaci u čarapu.


U ribolovu iz plovila, ali i u ribolovu s okomitih lučkih obala koje su nerijetko podzidane može se koristiti brum najpogodniji za ribolov brancina i ostalih lukavaca sistemom á volo. Kod ovog je bruma baza riblje brašno pomiješano sa srdelama dva puta protisnutima kroz stroj za mljevenje mesa. Koliko će brum biti gust, zavisi od načina primjene.



Potpuno rijedak brum se prolijeva u manjim količinama u intervalima od 5 – 10 minuta, no ukoliko se nalazimo u plovilu koje je na rubu ili nad samim kurentom, tada povremenim protresanjem nešto gušćeg bruma vezanog, naravno, u žensku najlon čarapu možemo ostvariti mirisni trag koji će brancine i ostale gladnjake dovesti do naješkanih udica.


Premda pojedini ribolovci uz ovakav brum u more bacaju i komade ili polovice srdela, takav dodatak treba zapravo izbjegavati jer brzo nahrani ribu koja tada postaje sumnjičave ili potpuno nezainteresirana za ješku ponuđenu na udici.


Ipak, bez obzira za kakav se brum odlučili nikada nemojte zaboraviti zlatno pravilo – brum mora privući, a ne nahraniti ribu.