Neobičan ulov

Konavoski ribar ulovio prugastu tunu koja u Jadranu nije viđena od davne 1945. godine

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Poznati hrvatski ihtiolog dr. Tonko Šoljan kod Trogira 1945. ulovio je prugastu tunu. Sačuvana je u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kao jedini poznati primjerak ove vrste u JadranuPrugasta tuna (Katsuwonus pelamis) živi u tropskim i suptropskim uvjetima i jedna je od najvažnijih komercijalnih i tradicionalnih vrsta ribe. Vjerojatno je više Hrvata jelo upravo ovu tunu nego jadransku, jer je to najuobičajenija tuna koja se sprema u konzerve i distribuira širom svijeta. Na Mediteranu se pojavljuje isključivo u njegovom zapadnom dijelu, sezonski, ponajviše na obali Španjolske, a ponekad i na zapadnoj strani Italije.


S ovim činjenicama na pameti, nije čudno veliko iznenađenje strastvenog ribolovca Denisa Markovića iz Grude u Konavlima kad je iz mora u ponedjeljak izvadio tunu kakvu još nije vidio. Kako javlja Morski.hr, nije ni slutio da je uhvatio tunu kakav u Jadranu nije viđena od davne 1945.godine. Tada ju je kod Trogira ulovio poznati hrvatski ihtiolog dr. Tonko Šoljan. I danas je sačuvana u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kao primjer jedine prugaste tune uhvaćene u Jadranu.


Koliko se zna, nakon Šoljanovog ulova ne postoji niti jedan drugi dokumentirani nalaz do ovoga trenutka i zato je ovaj ulov poseban. „Moguće je da je nekad netko ulovio, ali takvu informaciju je zadržao za sebe ili bliski krug ljudi. Za neke navodne ulove sam čuo u Crnoj Gori, ali bez primjerka, slike u ambijentu ili videa, takav nalaz se može smatrati samo indikativan, ali ne i služben“ – rekao je za Morski.hr poznavatelj jadranske flore i faune i urednik portala Podvodni.hr, Pero Ugarković.
Denis Marković potvrdio je da riba nije bila sama, da je vidio cijelo jato. Nakon javne objave ulova kontaktirali su ga iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i potvrdili da je riječ o prugastoj tuni. Kako kaže Marković, spreman je svoj primjerak od 7 kg prepustiti znanosti.