PRIBOR ZA OBALNI RIBOLOV

Koliko pribora nosite u ribolov? Možda u torbi ima mjesta za još jedan štap kojim možete nasukati ribu života…

Boris Bulić

Mnogi se ribolovci u svojim ribolovnim pohodima susreću s problemom manjka opreme, ili barem manjka adekvatne opreme. A taj se problem lako izbjegne pravovremenim promišljanjem i slaganjem pribora na vrijeme.Još u trenutku dok se u miru doma svoga vezuju udice i slažu predvezi i komplicirane montaže, u glavi je potrebno odvagnuti sve što nas može zadesiti na poziciji na kojoj namjeravamo loviti.


Nisu to samo nevolje poput vjetra kiše i studeni, već i prebogati ulov ili kapitalne ribe. Što napraviti s ugorom od 15 kilograma ulovljenim u rock fishingu na vanjskoj strani Dugog Otoka. Nositi ga preko brda uz dvostruko teži ranac?


Od viška glava nikada ne boli


Oni koji znaju razmišljati biti će uvijek korak ispred nevolje, ma kakva ona bila. Jedna od osnovnih stvari o kojima svakako treba misliti je pribor koji ćemo ponijeti u ribolov. Izbor pravog štapa i role te količina tako izabranih kombinacija su stavke koje treba pažljivo odvagnuti, pogotovo kada do pozicije treba dugo hodati. Budući da obalni ribolov omogućuje primjene različitih pristupa i ribolovnih tehnika, nije lako odabrati pribor koji će biti najbolji odgovor na ponuđene mogućnosti. Ipak, većina tih tehnika primjenjivih u obalnom ribolovu su samo varijacija na temu, pa se sve može svesti na nekoliko osnovnih oblika.
Tri do četiri kompletirana pribora nisu veliki teret, a pokrivaju većinu situacija u kojima se ribolovac sa obale može naći.


Tako bi svaki ribolovca trebao u pripremi imati komplet za lov na fermu, nekakav surf ili beach ledgering sistem te spinnerski komplet.


U principu sve potrebno stane na leđa i u ruke


Ta tri osnovna sistema pokrivaju 95 posto situacija u kojima se prosječni ribolovac može naći u obalnom ribolovu na moru. Pribor potreban za to nije toliko velik koliko se na prvi pogled može učiniti i lako stane u svaku transportnu torbu. Jedina stavka na kojoj ne treba štedjeti je sitan pribor, prvenstveno olovnice i udice.


Pa sad, kada vam se dogodi da dolaskom na obalu zateknete stanje koje nije onakvo kakvo ste očekivali, samo trebate posegnuti u svoju transportnu torbu i izvući pribor koji je kao stvoren upravo za tu poziciju.