PANULA ZA GOFA

Kolike udice koristite kad panulate gofa? Pokušajte ga uloviti varalicom

Unatoč izuzetno bogatoj i lovnoj ponudi varalica, tek malobrojni panulaši na našem moru love gofa na taj način. U pravilu se lovi živom ješkom, a u nedostatku žive uginulom. Dvije najučinkovitije ješke za lov gofa su svakako živa iglica i lignja.Iako malobrojni u panuli gofa koriste varalice, neki modeli su se pokazali vrlo lovnima. To su ponajprije wobbleri dubokoronci s velikim stabilizatorima s kojima varalice mogu uistinu duboko uroniti, ali i realistične imitacije liganja. Te varalice u pravilu imaju oznake poput ’15+’ ili ’30+’, što označava dubinu urona u stopama, oznaku optimalne brzine povlačenja, kao i oznaku tipa s obzirom na plovnost (floating, suspending ili sinking). Ukoliko povlačimo takve varalice s dodatnim olovnim otežanjem, uvijek treba uračunati i njihovu osnovnu dubinu urona kako bi preduhitrili zapinjanje za dno i gubitak varalice.


Ukoliko pak želimo loviti felune, dobre su sve metalne žlicaste varalice, kao i otežani silikonci koje u gornjem sloju mora povlačimo brzinom preko pet milja.


Iglica se na predvez kači na klasičan način s tri udice uz obavezno zatvaranje kljuna komadićem prozirnog bužira

Lignja se pak kači samo s dvije udice od kojih je krajnja fiksna trokuka, dok je klizna jednokuka, i služi samo za održavanje lignje u pravilnom položaju prilikom povlačenja. Trokuka se udica kači ispod glave lignje, za lijevak iz kojeg ištrcava more, a klizna za sami špic na suprotnoj strani tijela. Poželjno je podrezati dva lovna kraka kako bi izbjegli eventualne promašaje i napade kantara koji u panuli na gofa nikako nisu prioritet.


Ukoliko je lignja uginula, tada se može postaviti olovnica između dvije udice, što uspješno sprječava uvrtanje i lignju održava u pravilnom položaju.


Preporučena širina luka udica za lov gofa je 20 milimetara.