Oprema

Koju ješku koristite u lovu podlanice na fermu?

Boris Bulić

Mnoge velike ribe često dugo vremena promatraju što se sa ješkom događa prije nego se odluče za napad. Tek kad se uvjere da je sve bezopasno, bezobrazno se proguraju kroz sitnež, pokupe ješku (s udicom) i odnesu je bez zastoja…Podlanica voli jesti i pritom je izbirljiva. Neće pojesti bilo što i bilo kakve kvalitete. Ješka za podlanicu mora biti prvenstveno svježa što je jedan od preduvjeta za uspješan ribolov. Prvo mjesto dijele tri ješke – srdela, volak i bibi.


Srdela je podlanici vrlo atraktivna, no s njom je problem njena krhka struktura. Naime, budući da je jako mekana, sitna je riba vrlo brzo razbije i pojede. Zato je u ribolovu sa srdelom kao ješkom potrebno često provjeravati sisteme, ponekad svakih pet minuta. Pritom je jako važno da sisteme izbacujete uvijek na isto mjesto. Srdela se može ješkati na mali milijun načina no najlovnija je montaža s jednom udicom koja viri na vratu ili ispod glave.

Volak je izvrsna ješka za podlanicu prvenstveno zbog svoje žilavosti. Ipak, unatoč tvrdoći, za rakove ne predstavlja problem tako da na terenima na kojima ima rakova ješku treba češće kontrolirati. Ješkati ga treba tako da vrh udice prođe kroz hitinski zaklopac, a izađe sredinom tvrdog mišića. Ukoliko su volci mali može ih se ješkati više na istu udicu. Jedina negativnost vezana uz volke je njihova tinktura intenzivno purpurne boje koja će vam, ma koliko pazili, prije ili kasnije trajno obojati prste. Nažalost, industrija koja se bavi pronalaženjem sredstava za uklanjanje tvrdokornih mrlja još nije pronašla ni sredstvo ni način za uklanjanje ljubičastih fleka s prstiju nakon ribolova s volcima.


Bibi je jedna od najuspješnijih crvolikih ješki za podlanicu. Ješkati ga se može cijelog, preko igle ili pak, prepolovljenog, što u lovu na velike podlanice i nije baš preporučljivo. Važno je da prilikom ješkanja vrh udice ostane viriti van crva tako da do kačenja može doći čim prije. Igla za ješkanje bibija bi trebala biti s kukicom. Modeli s konusnim utorom na kraju, tipa testarossa, prikladniji su za ješkanje tanjih crva na manje udice.


Ukoliko je dobro naješkan, bibi može dosta dugo vremena provesti na dnu bez provjeravanja jer ga sitna riba u principu ne dira u tolikoj mjeri da bi ga učinila neupotrebljivim za podlanicu.Naravno, i sve druge poznate i manje poznate morsko-animalne ješke su pogodne za lov podlanice. Razlika je uglavnom samo u vremenu koje ta ješka može provesti u čekanju na dnu prije nego postane neupotrebljiva.


U ribolovu podlanica, možda više nego i u jednom drugom obliku ribolova, bez obzira za koju se ješku odlučili, vrijedi staro potvrđeno pravilo: velika ješka – velika riba. Stoga neka krepa škrtost. Naješkajte kako treba svoje udice i zabacite ih u more gdje vas čeka vaša riba života.