JEŠKA U FERMI

Koju ješku koristite kad lovite na fermu? Evo kako ješkati crve i rakove

Boris Bulić

Volak je često korištena ješka u fermi za podlanicu. Na udicu se postavlja prethodno čekićem razbijen, ali ne do kraja očišćen. Nije potrebno skidati hitinski zaklopac, već ga je poželjno udicom kroz sredinu probiti te vrhom izaći kroz mišić na suprotnoj strani u najmekšem dijelu.Za ješku se na fermama mogu koristiti gotovo svi poznati animalno morski mamci. Najčešće korištena ješka su veliki crv i bibi. Ješkaju se ili klasičnim prošivanjem ili preko igle za nadijevanje. Ukoliko se koristi igla s konusno izbušenim vrhom tada se može ješkati preko vrha udice, no ukoliko se koristi igla s kukicom tada se treba ješkati sa suprotne strane predveza. Za takav način predvez mora biti slobodan odnosno nevezan za osnovu s kojom se spaja tek nakon ješkanja. Naravno, ješkanje preko igle omogućuje montaže ješki dugačkih i preko 20 centimetara.


Volak je također često korištena ješka u fermi za podlanicu. Na udicu se postavlja prethodno čekićem razbijen, ali ne do kraja očišćen. Nije potrebno skidati hitinski zaklopac, već ga je poželjno udicom kroz sredinu probiti te vrhom izaći kroz mišić na suprotnoj strani u najmekšem dijelu.

Rakovi poput popularnog raka suše vrlo se često postavljaju na udicu namijenjenu podlanici. Poželjno je raku otkinuti noge ili ih sputati silikonskim koncem kako se ne bi zavukao pod najbliži kamen. Od ostalih rakova najkorišteniji su velika kozica i gambor koji se nadijevaju od repa prema glavi.


Od riba se mogu koristiti gotovo sve sitnije vrste. Od uginulih su najkorištenije svakako srdela i manula, dok se od živih najčešće rabe špari, knezovi, ušate i bugve.


Mogu se koristiti i razni miksevi kod kojih se komponente uvijaju oko igle za nadijevanje te se armiraju silikonskim koncem. Tako dobivene ‘kobasice’ se lako ješkaju i podrezuju na željenu dužinu.