TRI RIBOLOVNE TEHNIKE

Koja je vaša najdraža ribolovna tehnika?

Boris Bulić

Spadate li i vi u ribolovce koji su uvijek spremni na sve ili se slijepo držite svoje omiljene tehnike? Možda biste postigli bolje rezultate kada bi u torbi imali još barem jedan pribor za lov nekom drugom tehnikom…Premda u obalnom ribolovu postoji cijeli niz različitih ribolovnih pristupa, tehnika i disciplina koje podrazumijevaju lov u kojem se koristi ješka, grubom podjelom možemo sve razvrstati u tri grupe, ili načina lova.


Prvi je ribolov plovkom, drugi je ribolov na fermu i treći je ribolov surf ili beach ledgering tehnikom.

Za ribolov plovkom vam treba štap dug oko tri metra, lagan, teleskopske konstrukcije s brzom rolom i mekanim, no memory najlonom. Plovak bi trebao imati mogućnost umetanja starlete. Udice, primjerice kristalke veličine 8 – 10, bi trebale biti sasvim dovoljne. Ješka – dagnja, crvići, kruh, kozice, pasture, sve to radi i donosi ulov.


Ukoliko ciljate jaču lovinu sav pribor treba biti podebljan, dok za strijelke trebate i sajlicu na samom kraju sistema.Ferme su velikom dijelu ribolovaca dosadna tehnika, no znalci takav ribolov vole jer pravilnim polaganjem uvijek dobiju željenu lovinu. Za takav oblik ribolova vam treba jedan ili dva štapa duga od 3,6 do 4 metra, osjetljivih vrhova, role ne pretjerano velike s pouzdanom kočnicom i po mogućnosti sa slobodnim hodom špule, najlonski monofil ne deblji od 0,35 milimetara i udice veličinom primjerene lovini.


Za ješku možete koristiti apsolutno sve morske animalne mamce, no najboljima su se pokazali veliki crv, bibi, domaća lignja, srdela i volak. Naravno, lovci na najveće predatore koriste živu ješku, od kneza, preko špara do šaruna.


Ako nemate role kojima je čegrtaljka dovoljno glasna trebali biste pronaći neki pouzdani sistem dojavljivanja, bilo mehanički, bilo elektronski. Kočnice na rolama trebaju biti otpuštene, a najlon lagano napet. Rezultat, ukoliko ste sve odradili kako treba, ne bi trebao izostati.Treći način podrazumijeva stalno držanje štapa u ruci. Štap je surferski sa izmjenjivim vrhom, akcijom prilagođen olovnici i daljini izbačaja.


Rola je isto surferska radi lakšeg izbačaja, dok je predvez natjecateljski s tri prame i tehnosferama. Naravno, taj posljednji detalj možete i preskočiti i loviti po svome no poželjno je koristiti predvez nešto tanji od osnove.


Olovnica ne treba biti teža od 120 grama. Ovakvim pristupom možete uloviti baš sve što je u lovnom dometu, s tim da biste na svaki griz trebali uzvratiti pravovremenom kontrom. Udice su najčešće male, žičane, kao u radu sa plovkom. Duljina prama i predveza je onolika koliko to zahtijeva ciljana lovina. Za špare kraća, za bugve dulja, ali svakako fluorokarbonska. Ješka, sve kao kod fermi samo manje, sitnije.


Lakša verzija priče podrazumijeva beach ledgering štapove koje je ipak nešto lakše držati u ruci i zadržati kontrolu nad cjelokupnim ribolovom.