JEŠKA

Kakvu ješku koristite u obalnom ribolovu?

Boris Bulić

Svi su crvi izvrsna ješka dok je veliki crv daleko najkvalitetniji. Rezan na male komadiće, dovoljno je žilav da može odoljeti sitnim oštri zubima dok do udice ne dođu usta dovoljno velika za njega i udicu koja ga nosi. Lignje su uvijek lovne, s tim da ih valja filetirati i odvojiti od tanke pokožice koja se nalazi s obje strane plašta.



U obalnom se ribolovu mogu koristiti razne ješke, no najuspješniji lov se ostvaruje gamborima, dagnjama, crvima, lignjama, volkom i ribljim filetima.


Gambore ćemo koristiti na terenima na kojima očekujemo ribu koja ih može progutati u komadu. To su arbuni, fratri, podlanice, kantari… Korištenje gambora na terenima bogatim knezovima je bespotrebno trošenje dragocjene ješke.


Dagnja je univerzalna ješka i u ribolovu feeder štapovima se pokazala kao izvrstan izbor. Iako se relativno loše drži na udici, uz malo prakse i silikonskog konca s njom se može ostvariti dobar ulov.





Volak je izuzetno tvrda ješka i ješkati ga treba ili rezanog na trakice ili u komadu, na način da vrhom udice probijamo poklopac i izađemo na najmekšem dijelu čepa. Posljednja montaža je naravno namijenjena kraljici podlanici.


Fileti riba, srdela, manula, inćuna ili gavuna teško izdržavaju zabačaje bez silikonskog konca pa ih mnogi, unatoč dobroj lovnosti nerado koriste dok drugi koriste silikonski konac zahvaljujući kojem ovakve mekane ješke mogu podnijeti i najdalje izbačaje.