RIBE VOLE KIŠU

Kakvo odijelo koristite kad lovite po kiši? Razmišljate li kada o udaru groma?

Boris Bulić

Koliko god ribolov po kišnom vremenu bio privlačan, ima jednu ozbiljnu manu koja se ne smije zanemariti. Kiša nikada ne pada iz vedra neba, a nije tajna da grafitni štapovi i metalni kišobrani vrlo uspješno privlače gromove.Kišno vrijeme je idealno i za ribolov cipala. Mutno more pogoduje njihovom osjećaju sigurnosti, što ove inače proždrljive i nezasitne ribe nama čini lakšim plijenom. Osim toga, kiša redovito ispire obalu donoseći u more obilje potencijalne hrane što dodatno razdražuje osjetila tih gladuša.


Plovak za ribolov po kiši bi trebao imati oblik mrkve s produženom antenom u podvodnom dijelu. Vidljivi dio bi trebao biti fluorescentno narančaste boje radi lakše detekcije griza, a gramaža ne bi trebala prelaziti 10 grama.


Surferi i ostali slični dalekometni pridneni ribolovci će se po kiši naloviti girovki koje halapljivo nasrću na sve jestivo. No mora se biti spreman i na potez kakvog jačeg arbuna ili ranja koji po takvom vremenu postaju aktivni, pa je oprara itekako potreban dio opreme.
Naravno, sve se to može loviti pod uvjetom da vam nije hladno i mokro za što vam treba kvalitetna obuća i odjeća. Na suvremenom se tržištu može pronaći sva sila kvalitetnih, ali nažalost i nekvalitetnih kišnih kompleta.


Najgora je opcija obično klasično PVC kišno odijelo. Takva je zaštita loša jer ne diše što znači da se sa unutrašnje strane odijela vrlo brzo pojavi kondenzat, vlaga nastala prvenstveno znojenjem. Ta se vlaga zbog loše temperaturne izolacije brzo hladi što je opet vrlo neugodan osjećaj.


Kvalitetno kišno odijelo podrazumijeva izradu od dišućih materijala, koji uz to imaju i termo sloj koji čuva i održava vašu tjelesnu temperaturu. Kišno odijelo treba biti komotno tako da ne sputava vaše pokrete.


Slična je stvar i sa obućom. Najobičnije gumene čizme će nogu sačuvati od kiše i blatnih kupki, ali će jednako dobro i kvalitetno ohladiti nogu uz neizbježnu kondenzaciju koja stimulira znojenje i tako stvara zatvoreni krug kojeg je rezultat mokra i hladna noga.Dobra obuća je baš kao i odijelo izrađena od vodootpornih termoizolirajućih i dišućih materijala, što je navedeno na deklaracijama. Nažalost, iako to svi pokušavamo izbjeći, često se događa da odjeća i obuća za kišne uvjete budu znatno skuplji od osnovnog ribolovnog pribora.


Ukoliko ste panulaš ili pak udičarite sa barke, čuvanje ješke i nije neki problem. No ako lovite sa obale tada ješku morate zaštititi od kiše, pogotovo kada je riječ o morskim crvićima, kruhu ili pasturama. Kiša će crviće ubiti, kruh razmekšati, a pasture isprati. Stoga je ješku potrebno držati u posudicama koje se mogu poklopiti.


Idealno rješenje je montaža velikog kišobrana kakav koriste šaranaši. Ti kišobrani, veliki poput suncobrana, imaju i dodatni zastor koji se može spustiti do poda tvoreći polušator, dovoljno prostran za rukovanje ribolovnim priborom.


Ipak koliko god ribolov po kišnom vremenu bio privlačan, ima jednu ozbiljnu manu koja se ne smije zanemariti. Kiša nikada ne pada iz vedra neba, a nije tajna da grafitni štapovi i metalni kišobrani vrlo uspješno privlače gromove.