Savjeti

Kako uloviti arbuna s obale? Postoje dva načina…

Boris Bulić

Iako nije izbirljiv, za ješku mu je najbolje ponuditi velikog crva, lignju, gambora, kozicu ili dagnju. Srdela, papalina, gavun, inćun ili gira, primjereniji su kao ješka za parangale ili povraz s broda, prvenstveno zbog slabijeg držanja na udici.Arbun se s obale može loviti na dva načina.


U prvom načinu koristimo predvez identičan onome u ribolovu povrazom, s tim da je zbog daljeg dometa praktičnije koristiti olovnicu u obliku suze. Sistem se izbacuje što je moguće dalje i konstantnim, polaganim privlačenjem se preko osjetljivog vrha štapa otkriva griz. Kontre, zbog daljine izbačaja moraju biti snažne i energične, a sam štap ne bi trebao biti kraći od četiri metra. Rola mora biti malo robusnija, s pouzdanom prednjom kočnicom.


Beach ledgering je jako lovna tehnika


Drugi način je ribolov čekanjem na dnu, na fermu. Na taj način se može uloviti i ostala plemenita riba, no bez obzira na veličinu očekivanog ulova, najlonski monofil ne bi trebao biti deblji od 0,35 milimetara. Olovnica je uvijek klizna, a nalazi se na osnovnoj struni, dok je na kraju nešto tanjeg fluorokarbonskog predveza samo jedna udica, velikičinom primjerena očekivanoj lovini.
Najprikladnije role za ovakav ribolov su role sa slobodnim hodom špule, kapaciteta 0,35 mm/100m.


Iako nije izbirljiv, za ješku mu je najbolje ponuditi velikog crva, lignju, gambora, kozicu ili dagnju. Srdela, papalina, gavun, inćun ili gira, primjereniji su kao ješka za parangale ili povraz s broda, prvenstveno zbog slabijeg držanja na udici, što kod tih tehnika, zbog polaganog spuštanja u more, ne predstavlja toliku smetnju.


Arbun je kao i većina ljuskavki, s gastronomskog stajališta, cijenjena i tražena riba. Ima krupne i pravilno raspoređene kosti, a meso mu je tečno i ukusno. Najbolji je kuhan, no može se spremati i na sve ostale načine.


Ostaje ga samo još uloviti. No ne zaboravite da nedorasle primjerke, kao i one veće, a koje nemate namjeru zadržati, što bezbolnije oslobodite udica i pustite u more.