RIBOLOVNE TEHNIKE - PARANGAL

Kako sortirate ribe ulovljen na parangal? Evo nekoliko praktičnih savjeta

Boris Bulić

Premda će mnogi parangalisti reći da je paluba dovoljno velika za landovinu i da je jedna kašeta za bijelu ribu sasvim dovoljna, riba pod nogama, još ako je more valovito, a riba otrovna, nije baš najljepša situacija i najmudriji izbor…Izvlačenje parangala u teoriji je vrlo jednostavan posao, no u praksi je to vrlo zahtjevan i koliko god bio rutiniran, ipak fizički težak rad. Malobrojni su ribari ugradnjom nosača ili prijenosnih koloturnika sebi olakšali ribarski život. Kofe s parangalima se najčešće nalaze na pajolama, eventualno na sjedalnom mjestu ili klupici, dok ribar u pravilu stoji nagnut preko bande. U podizanju je kofa nerijetko na provi, dok je ribar s nogama u bokaporti, što je sve samo ne ugodan položaj.


Naravno, osim izvlačenja parangala i slaganja maestre i prama u kofu, ulovljenu ribu treba skinuti s udica i pospremiti u kašetu, sić ili jaceru.

Budući da se na našem moru rijetko kada koriste parangali kod kojih je lovina strogo profilirana, kakav je slučaj u lovu s parangalima namijenjenima lovu mola, ulov je u pravilu šaren.


U skladu s tim, prije podizanja parangala valja pripremiti dvije do tri kašete ili kakve druge spremnike. U jednu se kašetu odlaže plemenita lovina poput zubaca, orade, škrpine, kovača, fratra, arbuna i ostalih sličnih riba; druga je namijenjena ‘prljavijoj’ ribi poput ugora, mačke, tabinje ili raže, dok je treća namijenjena otrovnim ribama poput pauka, škrpuna ili škrpine.


Premda će mnogi parangalisti reći da je paluba dovoljno velika za landovinu i da je jedna kašeta za bijelu ribu sasvim dovoljna, riba pod nogama, još ako je more valovito, a riba otrovna, nije baš najljepša situacija i najmudriji izbor.


Pri podizanju se često dogodi da se na udici nađe ugor koji je sve samo ne miran. Tada je najpraktičnije zastati s podizanjem parangala, maestru s nekoliko vojeva fiksirati za bitvu, a ribu usmrtiti, skinuti je s udice, pa tek onda nastaviti s izvlačenjem. Naravno, ako je na brodu više ljudi, tada je sve lakše.


Isto tako, koliko god bio sitan i kao lovina nezanimljiv, svaki je živi pauk na brodu potencijalno vrlo opasan suputnik.