PREDVEZI

Kako slažete predvez u ribolovu plovkom? Vodite li računa o postotcima u odabiru opterećenja olovnicama?

Boris Bulić

Od svih oblika kliznih olovnica za ribolov plovkom su se najboljima pokazale klasične olive ili suze. Važno je samo da provrt bude čist i dobro obrađen da bi u svom hodu olovnica što manje oštećivala strunu. Jednako je tako obavezno korištenje silikonskih ili gumenih stopera koji se montiraju između kliznog olova i zogulina, a čija je uloga čuvanje spojnog čvoraU ribolovu plovkom, završne montaže zavise prvenstveno od očekivane lovine. Nezavisno od materijala od kojega je izrađena osnovna struna, završni se dio formira od fluorokarbona.


Univerzalni predvezi podrazumijevaju jedan do dva brka duga 15 do 20 centimetara, sa zogulinom iznad kojega se nalazi klizna olovnica težine primjerene nosivosti plovka.

Izbor klizne olovnice za opterećenje plovka u ovakvom ribolovu nije slučajan. Budući da se predvezi zbog dinamike ribolova često izmjenjuju, fiksiranje olovnica bi onemogućilo njihovo ponovno korištenje. Ovako se nakon prevezivanja ili zadjeva gube samo udice, dok se olovnica i zogulin mogu iskoristiti u novoj montaži. Od svih oblika kliznih olovnica za ribolov plovkom su se najboljima pokazale klasične olive ili suze. Važno je samo da provrt bude čist i dobro obrađen da bi u svom hodu olovnica što manje oštećivala strunu. Jednako je tako obavezno korištenje silikonskih ili gumenih stopera koji se montiraju između kliznog olova i zogulina, a čija je uloga čuvanje spojnog čvora.No ukoliko znamo da se u lovnoj zoni zadržavaju oprezni picevi ili podozrivi šarzi, tada se predvez produžuje na nekih 30 do 35 centimetara. Udica je tada samo jedna, a olovnice oblika sačme raspoređene u tzv. logaritamskom slijedu. Izvrsnim izborom su se pokazale sve tanke žičane udice tipa i oblika crystal.Kod ribolova bolognese tehnikom od olovnica se mogu koristiti svi tipovi predviđeni za ribolov plovkom, no ono što ovu tehniku u ovom segmentu čini posebnom jeste slaganje sačmastih olovnica. Način na koji se poslože ove olovne kuglice određuje prezentaciju ješke. Naravno, u posebnim okolnostima se olovna opterećenja kombiniraju. Tako se za ribolov u dubljem moru postavlja oliva težine 80 posto od ukupno potrebnog opterećenja, iznad koje se dodaju sačmaste olovnice u preostaloj potrebnoj težini od 20 posto.


Na taj će način naješkana udica vrlo brzo potonuti u lovnu zonu izbjegavajući primjerice brojna sitna i neželjena gladna usta.Drugi tip otežanja podrazumijeva montažu okrugle olovnice mase 50 posto od potrebnog opterećenja, dok se ostalih 50 posto raspoređuje od te olovnice prema udici s tim da olovnice bliže udici imaju veći razmak. Takvim se rasporedom olovnica omogućuje sporije tonjenje i nježnija prezentacija, što je u ribolovu nekih vrsta jako bitna stavka.


Naravno, ovo su samo dva osnovna ‘kostur’ načina montaže olovnica, dok su varijacije na temu doslovno bezbrojne.


Od osnovnih montaža korištenih na našoj obali valja još spomenuti i fiksnu waggler montažu. Na fiksni waggler plovak vezuje se fluorokarbonski predvez bez ikakvog opterećenja dužine oko 1,5 metara s jednom udicom na kraju. Ovakav je predvez uz živu ješku namijenjen predatorima poput lice, feluna ili brancina.