SPINNERSKI PRIBOR

Kako birate štap i rolu za spinning?

Boris Bulić

Nekakav jeftini štap čije će vodilice zahrđati za mjesec dana zapravo nije loš nego je namjenski. Takav je štap cijenom i kvalitetom predviđen za djecu, početnike i turiste koji se žele okušati u ribolovu i pritom ne izdvojiti puno novaca. Na žalost manje upućenih, takvi su štapovi izvana često vrlo slični kvalitetnijim štapovima pa se mnogi zalete i kupe ih misleći da su dobro prošli…Tko god je do prije nekih tridesetak godina poželio kvalitetniji komad ribolovne opreme, morao je po njega u Italiju, Austriju ili Njemačku. Oni sretniji, s rodbinom u Americi, dobivali su jednom godišnje paket, ponekad začinjen i posjetom dalekih rođaka, dok su oni s prijateljima ‘na brodu’ čekali njihov povratak u luku.


Ipak, unatoč svim tim naporima i brižljivo planiranim organizacijama nerijetko bi se događalo da poklonjena ili naručena oprema ne udovoljava očekivanjima što zapravo nije nikakvo čudo. Do informacija se u to vrijeme dolazilo preko oskudnih iskustava ili pak preko kataloških pamfleta koji bi nekim čudom zalutali i u naše krajeve.


Srećom, to je vrijeme daleko iza nas. Danas se svaki komad ribolovne opreme može kupiti kod nas i što je najvažnije prije kupovine ga se u ruci može odvagnuti i tako procijeniti je li to upravo ono što smo htjeli.
To opipavanje i isprobavanje je posebno važno pri odabiru štapova i rola. Današnja je ponuda izuzetno bogata pa se u skladu s tim bogatstvom treba čuvati loših, premda bi bilo bolje reći neadekvatnih proizvoda.


Naime, nekakav jeftini štap čije će vodilice zahrđati za mjesec dana zapravo nije loš nego je namjenski. Takav je štap cijenom i kvalitetom predviđen za djecu, početnike i turiste koji se žele okušati u ribolovu i pritom ne izdvojiti puno novaca.


Na žalost manje upućenih, takvi su štapovi izvana često vrlo slični kvalitetnijim štapovima pa se mnogi zalete i kupe ih misleći da su dobro prošli. Nažalost, greška se otkrije već nakon nekoliko prvih izlazaka na more.Jedna od najvažnijih stavki koje moramo biti svjesni pri kupovini štapa je činjenica da ne postoje univerzalni štapovi što znači da moramo odabrati model koji odgovara našim potrebama, odnosno tehnici koju ćemo koristiti.


I dok se za ostale tehnike teško može pogriješiti, kod odabir pribora za spinning, grešku je lako napraviti.


Dakle, štap za spinning je najčešće dug od 2,10 do 2,70 metara. Može biti jednodijelne, dvodijelne ili rjeđe teleskopske izvedbe. Jedna od glavnih karakteristika štapova namijenjenih spinningu su široki provodnici dovoljno udaljeni od blanka štapa te njegova progresivna žilavost i mekoća prilikom zamaranja lovine.


Naravno, u zavisnosti od preporučene težine izbačaja i akcije ti štapovi mogu biti krući i mekši no definitivno ne smiju biti teški. Spinning je tehnika u kojoj se štap više sati ne ispušta iz ruku tako da neprimjerena težina može bitno utjecati na gušt tijekom ribolova.


Rola mora biti brza, dobro uležištena i vrhunski usklađena, izrađena od kvalitetnih materijala, otpornih na agresivno morsko okruženje. Role u spinningu su izložene naporima više nego i u jednoj drugoj tehnici prvenstveno zbog neprestanog rada.


U nekih deset sati ribolova, rola u klasičnom ribolovu čekanjem odraditi će efektivno možda sat, sat i pol dok će spin-rola za isto vrijeme imati sigurnih osam, a možda i više sati rada.


Treba obratiti pažnju na još dvije važne stavke – rola za spinning mora imati lako dostupnu i finopodesivu kočnicu te brz prijenos, ne ispod 5,1:1


U konačnici, ova rola svojom težinom mora odgovarati dimenzijama štapa što se lako može uskladiti. Dovoljno ih je upariti nakon čega se podmetanjem kažiprsta pod gornji dio stope role lako određuje težište kompletiranog pribora pri čemu bi štap s osloncem u toj točki trebao zauzeti vodoravan položaj.