JOSIP SMOKROVIĆ

Kad pozovu paške škrape. Jigao i nasukao cara od 6,9 kilograma

Boris Bulić

Vidim da visi samo na jednoj udici od trokuke, a nemam ni kuke ni oprare. Lagana panika u glavi. ali pod kontrolom. Privlačim ga stijeni i istovremeno se spuštam do njega, zgrabim za škrge i bacam na suho. Noge se odsikle, a srce ko kuća!Iz Zadra nam se javio Josip Smokrović, ribolovac koji je subotnje popodne odlučio provesti na najbolji mogući način, loveći ribu. No nije Josip lovio bilo kakvu ribu. Josip je došao po cara i carski se uspio nauživati. Evo što nam je ispričao o tom svom ribolovnom uspjehu:


– Još jedna subota popodne… Umisto plaže odlučim se za sat dva malo težeg spinning/jigginga. Uzimam najtežu opremu što imam, štap Abu Garcia 3metra 40-100 grama bacanja, rola Penn Conflict 6000, upredenica od 0,19 i FXR od 0,43 milimetra za predvez. Oprema u auto i gas, pravac Pag.


Po dolasku me čekalo još nekih kilometar i po paških škrapa do željene punte, ali ni prvi ni zadnji put – priča nam Josip.
– Točno 4 sata popodne, još malo pa vrhunac plime. Stavljam jig od 60 grama i krećem.


Ma niti 10 minuta kasnije, snažni udarac i još snažnija kontra. U početku ni metra nije izvukao, ali po silovitim udarcima glave dalo se zaključiti da je u pitanju ‘On’, i to bome pravi. Puštam par sekundi da odradi svoje, pa kad je došao red i na mene, svom snagom čupam vani, ne dam mu ni sekunde odmora – nastavlja Josip svoju priču.


– Odzujala je rola par puta po 5 do 6 metara, ali u roku od 3 minute bio je meni pod nogama. Vidim da visi samo na jednoj udici od trokuke, a nemam ni kuke ni oprare. Lagana panika u glavi, ali pod kontrolom.


Privlačim ga stijeni i istovremeno se spuštam do njega, zgrabim za škrge i bacam na suho. Noge se odsikle, a srce ko kuća!


Vrisnem par puta da me cijela županija čuje, i pravac nazad po škrapama sa osmijehom od uha do uha.


Moja procjena je bila oko 5 i po kila, ali vaga na moju radost pokazuje čak 6,9 kilograma. Mogu samo reći da sam nebrojeno puta, kao i svi mi, doma dolazio praznih ruku, ali jedan ovakav dan popravi cijelu godinu.


Budite uporni, čuvajte more i vratite nedorasle ribe, a more će vam kad tad zahvaliti – ispričao nam je Josip Smokrović.