OVČICA

Jeste li znali da se uplašena ovčica često najprije pokušava ukopati u dno?

Boris Bulić

Ovčica svoje ime duguje načinu na koji se hrani, jer podsjeća na ovcu na ispaši. Ostali nazivi za ovu ribu su arkaj, kopač, aršan, beka, mrmora, truta, kalauza, šargac i cip. Naraste do 45 centimetara duljine, a bude teška do 2 kilograma.Podvodnim ribolovima, te ribolovcima koji love ostima pod sviću, ovčica predstavlja lak plijen. Nije ju teško pogoditi dok je zabavljena traženjem hrane. A kada se noću osvjetli feralom, nerijetko će cijelo jato leći na bok ili se postaviti u položaj svijeće, sa glavom prema dnu, te tako mirovati, misleći da su dobro kamuflirane i sigurne. Mnogi će se osamljeni primjerak, ako mu to dno dopušta, u panici pokušati ukopati. Naravno, spretni ribolovac će znati iskoristiti takvu priliku.Po mnogima je ovčica najukusnija riba iz obitelji ljuskavki. Najbolja je kuhana, ali je isto tako izvrsna i na žaru i u brudetu.
Inače ovčica svoje ime duguje načinu na koji se hrani, jer podsjeća na ovcu na ispaši. Ostali nazivi za ovu ribu su arkaj, kopač, aršan, beka, mrmora, truta, kalauza, šargac i cip. Naraste do 45 centimetara duljine, a bude teška do 2 kilograma. Najčešće ulovljeni primjerci su u prosjeku teški 0,15 kilograma.Ovčica ima dugo, bočno stisnuto, ali elegantno tijelo, na kome se ističe krupna glava sa produženom njuškom i zadebljanim usnama. Srebrnkaste je boje, prema trbuhu bijelo-srebrnkaste. Ponekad ima zlatast odsjaj, a ukrašena je i sa desetak okomitih crnkastih pruga. Cijelo tijelo joj je prekriveno ljuskama. Bočna crta je istaknuta i vidljiva cijelom dužinom. Peraje su joj osrednje razvijene.


Nekada su se po Zakonu u more vraćali svi primjerci kraći od 20 centimetara. Nažalost, to više nije tako. Današnji Zakon ne donosi dužinsko ograničenje za ribolov ovčice, a nema ni lovostaja, tako da je samo na vama kao ribiču da ocijenite je li ulovljena riba dovoljno odrasla ili bi je bilo bolje vratiti u more.