RIBLJE VRSTE

Jeste li znali da palamida može težiti i preko devet kilograma! Evo još nekoliko zanimljivosti

Boris Bulić

Premda je palamida tipična pelagička riba, ova riba svoj plijen progoni od površine do dna mora pri čemu su joj lovina uglavnom sitniji primjerci plave ribe. Iako se u sportskom ribolovu mogu loviti na nekoliko načina, najzanimljiviji je svakako ribolov panulom



Palamida (Sarda sarda, Bloch, 1793) je riba iz obitelji skušovki (Scombridae). Može narasti do 70 centimetara duljine i težiti preko devet kilograma težine, no prosječni se ulovi kreću tek oko jednog kilograma.


Tijelo joj je vretenasto i kompaktno s izduljenom konusnom gubicom naoružanom nizom čunjastih i oštrih zuba koji u kombinaciji s dobro razvijenim perajama predstavljaju savršen lovni stroj. Bočna je crta vidljiva cijelom dužinom.


Koža je glatka sa sitnom krljušti tako da se čini da je potpuno glatka. Izraženija krljušt je vidljiva od polovice bočne peraje do bočne linije.




Metalno je plave boje s leđne strane tamnija, na bokovima svjetlija, dok je s trbušne strane srebrnkasto bijela.


Na gornjoj polovici trupa je isprugana s tankim gotovo crnim kosim prugama koje su kod mladih primjeraka uspravno položene zbog čega na nekim dijelovima obale i nosi naziv šarica. Na korijenu repne peraje se bočno sa svake strane nalaze dva manja i jedan veći kožni greben.



Iako pučinska riba, rado i često zalazi u unutrašnje kanale.


Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta. Premda nema znanstvene potvrde, pretpostavlja se da se mrijesti u Jadranu. Tome u prilog svakako idu ulovi odraslih jedinki sa zrelim gonadama i nedoraslih primjeraka od svega sedam centimetara.


Iako je tipična pelagička riba, palamida svoj plijen progoni od površine do dna mora. Lovina su joj uglavnom sitniji primjerci plave ribe.


U sportskom ribolovu se palamide mogu loviti na nekoliko načina, no najzanimljiviji je svakako ribolov panulom.


Prilikom povlačenja, iako je snažan i temperamentan borac, palamida neće imati nikakvih trikova iz rukava. Bjegovi su u pravilu snažni, ali kratki i kako vrijeme i zamaranje odmiče, sve slabiji.


Premda to ne radi namjerno poput brancina, nerijetko se u svojim bjegovima podvlači pod brod u čemu je valja spriječiti.



Prihvat je puno lakši ukoliko se koristi podmetač ili kuku.


Ulovljenu palamidu valja kao i svu krupniju plavu ribu odmah po ulovu otkrviti.


Palamida se može pripremati na razne načine no najcjenjenija je isfetana pa pečena na žaru dok je carpaccio od palamide posebno cijenjena delicija.