Delicija

Jeste li probali tripice od grdobine? Ne znate što ste propustili…

Boris Bulić

U davno se doba smatralo da grdobina uništava ribarske mreže, što je zapravo u uskoj vezi sa njenom ružnoćom i dojmom kao da je u uskoj vezi sa paklom, vragom i svime što je teško objašnjivo. Današnja znanost je oslobođena takvih predrasuda i grdobinu gleda baš kao i svaku drugu ribu, što naravno ne umanjuje njenu ružnoću.Malo je riba koje se ružnoćom mogu nadmetati sa grdobinom. Ono što većina ljudi vidi kad je ugleda na banku kakve ribarnice je tek sjena onoga kako ta riba izgleda pod morem.


Mnoštvo najraznovrsnijih izraslina leluja sa njenog tijela pružajući joj savršenu prilagodbu na fangu, muljevitom morskom dnu, dok usta izgledaju poput samog ulaza u pakao. Stoga i nije nikakvo čudo što je većina imena na našoj obali za ovu ribu zasnovano na njenoj ružnoći.


Na Pagu je zovu škvaina, dok je drugdje poznatija kao vražica, hudobina, žaba, vukodlak, rošpa, ždrokun, račina, vražja mat, uz sveprisutan službeni naziv – grdobina.
Jedan od prvih pisanih opisa ove ribe sačuvan je iz doba stare Grčke. Opijan (Hal 2,86 id.) navodi: ” Riba je troma, koža joj je sluzava i meka, zbog svojih razjapljenih usta djeluje čudno i odvratno, a živi u blatu i gustom mulju.”


Zanimljivo je da je i Aristotel (Ha 37,620 b 12) pisao o grdobini opisujući način na koji ova riba nesrazmjerno velike glave u odnosu na tijelo lovi drugu ribu, a što se u potpunosti podudara sa opisima kasnijih ihtiologa poput Cuviera  ili primjerice Brehma.


U davno se doba smatralo da grdobina uništava ribarske mreže, što je zapravo u uskoj vezi sa njenom ružnoćom i dojmom kao da je u uskoj vezi sa


paklom, vragom i svime što je teško objašnjivo.Današnja znanost je oslobođena takvih predrasuda i grdobinu gleda baš kao i svaku drugu ribu, što naravno ne umanjuje njenu ružnoću.


Zanimljivo je da težina jetre kod grdobine iznosi čak 2/3 tjelesne težine. Stoga ćete je na ribarnicama u pravilu pronaći već očišćenu.


A ukoliko vam se posreći pa sami ulovite grdobinu, prilikom čišćenja utrobe ne bacajte želudac. Očistite ga i dobro operite jer je posebno tražena delicija, za mnoge puno ukusniji od svima znanih tripica.