RIBOLOVNI SAVJETI

Jednostavan test za ribolovce: Pronađite najslabiju kariku i eliminirajte loše čvorove

Boris Bulić

Nisu svi čvorovi jednako nosivi i izdržljivi. Otkrijte koji je najbolji i koji vam može sigurno nasukati ribu života.Svaki ribolovac ima svoju omiljenu garnituru čvorova. Ti su čvorovi pouzdani, jednostavni za vezivanje i najčešće prvi i jedini ikada naučeni. Bez obzira na mnoštvo pouzdanijih i provjerenijih čvorova mnogi ribolovci ostaju zauvijek vjerni svom jedinom i najboljem čvoru od kojih je prvi i osnovni onaj kojim se vezuje udica. I bilo bi sve u redu da postoji samo jedan čvor za udice, no činjenica je da ih ima puno više što mnoge ribolovce stavlja na muke.


U pitanju su sentimentalnosti, mušice i ribolovno praznovjerje što se u ribolovnom nikako ne smije zanemariti. Pa kako onda uopće usvojiti i prihvatiti neki novi čvor? Jednostavno, treba ga provjeriti i uvjeriti se u njegove kvalitete prije nego li kao takav uopće ugleda more.


Zatezanjem preko granice nosivosti lako je ustanoviti pouzdanost čvora


Da bi se to odradilo potrebno je uzeti komad strune, te na oba kraja vezati udicu iste vrste i veličine. Naravno, udice trebaju biti vezane sa dva različita čvora. Nakon što ste ih vezali, jednu udicu zapnite za neko čvrsto uporište poput podrumske grede, a drugu za letvicu koju ćete držati u ruci. Postepenim razvlačenjem, strunu dovedite do pucanja. Nakon nekoliko ponovljenih vezivanja i pucanja lako ćete ustanoviti koji čvor bolje drži.
Mali savjet – poželjno je preko udica prije zatezanja strune, nalijepiti komad šireg selotejpa, jer udice u trenutku pucanja strune mogu vrlo daleko odskočiti.


A ukoliko vam struna uporno bude pucala negdje po sredini, to onda znači da radite sa dva potpuno jednako pouzdana čvora.


Naravno, na sličan način možete testirati i sve ostale čvorove i nakon nekoliko zatezanja i pucanja lako ustanoviti koja garnitura može podnijeti najveće opterećenje