RIBOLOV PO KIŠI

Izbjegavate li ribolov po kiši ili guštate u bogatim ulovima?

Boris Bulić

Iako većina ribolovaca kiše vezuje uz neugodu, splet okolnosti koje se u tom trenutku poklapaju često idu na ruku onima koji se ne boje nabrudanih prstiju i pokoje kapljice u rukavu. Dok pada kiša, more poprima karakteristično mutnu boju, što je u tom trenutku od presudnog značaja. Naime, mutež izazvana kišom izvrsno kamuflira ribolovca i njegovu opremu.Mnogi ribolovci ne vole loviti po kišnom vremenu. Sve je mokro i gnjecavo, a ruke su tako neugodno raskvašene. Oni na dužim kampanjama koji u obalnom ribolovu koriste šatore, donekle još i mogu ostati suhi, ali plovkaroši su pritom na pravom ispitu postojanosti. Ipak, unatoč svim mokrim neugodnostima jedan dio ribolovaca čeka upravo kišu kako bi otišli u ribolov


Zbog specifične zemljopisne konfiguracije naše obale, oborine često znaju doći nenajavljeno, iznenađujući sve koji nisu u uskoj vezi sa prirodom. Nažalost dobar dio ribolovaca svoj pogled rijetko kada diže put neba, što nerijetko rezultira lošim ulovom i prokislom odjećom.


Iako većina ribolovaca kiše vezuje uz neugodu, splet okolnosti koje se u tom trenutku poklapaju često idu na ruku onima koji se ne boje nabrudanih prstiju i pokoje kapljice u rukavu. Dok pada kiša, more poprima karakteristično mutnu boju, što je u tom trenutku od presudnog značaja. Naime, mutež izazvana kišom izvrsno kamuflira ribolovca i njegovu opremu.

Kiša, ukoliko nije popraćena jakim nevremenom, grmljavinom, sijevanjem i jakim vjetrom, najčešće je dobitna kombinacija za ribolov mnogih vrsta, u prvom redu cipala, brancina i ovčica, ali i svih girovki, špara, kavala, jegulja, šaruna…


Brancini koji ionako vole bočato more po kiši upravo guštaju, a varalice gutaju bez rezerve. Zbog smanjenog saliniteta u najgornjem sloju mora, gavuni se spuštaju na nešto veću dubinu pa je u takvim uvjetima dobro upotrijebiti dubokoroneće teturavce, shadove ili otežane pješčane jeguljice.


Ovčice volje polje niskog tlaka zraka koje tek neznatno smanjeno djeluje i ispod morske površine, pa se u tom periodu vrlo intenzivno hrane. U svom pohodu na kalorije, progutati će sve što je jestivo uključujući i apsolutno sve animalne mamce koje postavite na svojim udicama.