Tira Fishing Team

Ispred Cresa ulovili tunu od čak 180 kg: “Eh, da nema korone sad bi bila velika fešta…”

Sanja Gašpert

Mateo Stipčić, Renato Franko i Dino Deronjić, zajedno s prijateljem Igorom Fajferom, ribu »kapitalca« ulovili su u subotu ujutro na Punti Jablancu na otoku CresuBAKARAC – Iako su na jednom od najstarijih i najznačajnijih big fishing natjecanja na Jadranu, poznatog pod imenom BIG OM, prije tjedan dana ostali »kratkih rukava«, članovi Tira Fishing Team-a iz Bakarca, inače dugogodišnji zaljubljenici u ribolov, jučer su u moru ispred Cresa ulovili pravi jackpot – tunu tešku čak 180 kilograma i dugu dva metra i trideset centimetara. Trojica članova Tira Fishing Team-a, Mateo Stipčić, Renato Franko i Dino Deronjić, zajedno s prijateljem Igorom Fajferom ribu »kapitalca« ulovili su u subotu ujutro na Punti Jablancu na otoku Cresu.


– U barci dužine sedam metara večer prije, u petak, krenuli smo na tunolov. Cijelu noć smo lovili, ali bez rezultata. Ujutro, nakon marende, Igor je rekao kako bi bilo dobro da sada i riba zagrize i to riješimo. Digla se bura, valjalo je barku, ali smo odjednom vidjeli da je riba zagrizla, a u prvom tiru izvukla je 400 metara najlona. Borba s velikom ribom trajala je tridesetak minuta, kada smo je uspjeli izvući iz mora. Bili smo presretni, takvog kapitalca još nismo nikada ulovili.


Do sada smo lovili ribe prosječne težine pedesetak kilograma, a prošlo ljeto smo iz mora ispred Cresa, nakon višesatne borbe, izvukli tunu težine sedamdeset kilograma. Moglo se dogoditi da se riba izvuče, onda bi nam stvarno bilo krivo, posebno kada smo vidjeli kolika je. Ribu smo izvukli na štap okuma za big game jačine 80 libri, namijenjen za lov velikih riba, kazao je Renato Franko, koji je, inače, nosioc državne kvote za izlov velike ribe.

Tuna od 180 kilograma, Bakarac
Nakon što su izvukli tunu iz mora, ulov su, kao što je to pravilo, prijavili Ministarstvu ribarstva.


– Odmah smo javili obiteljima i prijateljima koliko smo ulov imali i svi su bili oduševljeni, bilo je to općenarodno veselje u Bakarcu. Kada smo došli na rivu u Bakarcu, oko nas se stvorila velika gužva, svi su se htjeli fotkati s velikom ribom, čestitali su nam i veselili se s nama. Posebno smo zanimljivi bili turistima, koji su također došli do nas i pitali mogu li se fotografirati za uspomenu. Inače, ribu ćemo podijeliti međusobno, s obitelji i prijateljima.


Da nema epidemije koronavirusa bila bi velika fešta, ovako ćemo imati manje feštice u krugu prijatelja i članova obitelji, a tunu ćemo, najvjerojatnije, pripremati kao tartar, na gril i sushi, istaknuo je Franko, dodajući kako je prošle godine na BIG OM-u ulovljena tuna od 204 kilograma, a prije i poslije toga nema saznanja o ovako velikom ulovu.


I sami se borimo i natječemo u BIG OM-u, prije tjedan dana nismo ništa osvojili i evo danas smo osvojili pravi jack pot, zaključio je Franko.