Crveno more

Hutisti pogodili britanski brod, posada evakuirana nakon eksplozija

Portal Novi list

Rubymar je bio u Adenskom zaljevu i blizu tjesnaca Bab al-Mandab kada je pogođenPosada teretnog broda registriranog u Britaniji koji plovi pod zastavom Belizea napustila je brod kod Jemena nakon što su ga pogodili projektili koje su ispalili hutisti, odnosno teroristički pokret Ansar Allah.


Rubymar je bio u Adenskom zaljevu i blizu tjesnaca Bab al-Mandab kada je pogođen, rekle su sigurnosne tvrtke.


Glasnogovornik hutista, prenosi BBC, tvrdi da je brod pretrpio “katastrofalnu štetu” i da postoji opasnost od potapanja.
Britanske pomorske vlasti potvrdile su da je posada neimenovanog broda evakuirana nakon eksplozije.


To je jedan od najštetnijih napada koje su dosad izveli hutisti koje podupire Iran i najnoviji je dokaz da napori Zapada da ih odvrati još nisu uspjeli.


Hutisti su od sredine studenog lansirali desetke projektila i bespilotnih letjelica na trgovačke brodove i zapadne ratne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, u, kako kažu, iskazu podrške Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.


Napadi su potaknuli mnoge brodarske tvrtke da prestanu koristiti kritični vodeni put, koji čini oko 12% globalne pomorske trgovine.


Američke i britanske snage počele su u siječnju izvoditi zračne napade na vojne ciljeve diljem zapadnog Jemena koji kontroliraju hutisti.


Pogođen s dva projektila


U nedjelju navečer, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) rekla je da je primila izvješće o incidentu s broda oko 35 nautičkih milja (65 km) južno od jemenske luke Mocha na Crvenom moru.


Zapovjednik je izvijestio o “eksploziji u neposrednoj blizini plovila koja je rezultirala oštećenjem” oko 23:00 po lokalnom vremenu (20:00 GMT), dodaje se.


Agencija je rano u ponedjeljak citirala izvješće vojnih vlasti da je posada napustila brod nakon napada.


“Plovilo na sidru, sva posada sigurna”, rečeno je. “Vojne vlasti ostaju na licu mjesta kako bi pružile pomoć.”Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey zasebno je izvijestila da je teretni brod pod zastavom Belizea, registriran u Britaniji i pod menadžmentom tvrtke iz Libanona, bio napadnut u tjesnacu Bab al-Mandab u nedjelju dok je plovio prema sjeveru.


“Djelomično natovareno plovilo nakratko je usporilo s 10 na šest čvorova i skrenulo s kursa te kontaktiralo mornaricu Djiboutija prije nego što se vratilo na svoj prethodni kurs i brzinu”, rečeno je.


Rubymarova zaštitarska tvrtka, LSS Sapu, i pružatelj podataka Lloyd’s List Intelligence kasnije su potvrdili da je brod pretrpio štetu nakon što su ga  pogodila dva projektila.


“Znamo da je uzimao vodu”, rekao je glasnogovornik LSS-SAPU novinskoj agenciji Reuters.


“Trenutno nema nikoga na brodu”, dodaje se. “Vlasnici i upravitelji razmatraju mogućnosti tegljenja.”


Lučka uprava Djiboutija: Spasili smo posadu!


Lučka uprava Djiboutija objavila je da su danas uspješno koordinirali sigurnu repatrijaciju članova posade s broda Rubymar, pod zastavom Belizea.“Dana 18. veljače Rubymar je napadnut u južnom Crvenom moru u 22:45 sati, zbog čega su kapetan i posada morali napustiti brod zbog sigunosnih problema.


U pomoć posadi pristiglo je plovilo koje je prolazilo. Od ukupno 24 člana posade 11 je Sirijica, 6 Egipćana, 3 Indijca i 4 Filipinca.


Poziv za pomoć luci Djibouti omogućio je brzu i učinkovitu reakciju, osiguravajući dolazak svih članova posade živih i zdravih do 16:46, na naš tegljač za otvoreno more “Mont Arrey”.


Rubymar prenosi 21.999 MT gnojiva IMDG klase 5.1 (vrlo opasno). Sada je napušten u Bab El Mandabu. Automatizirani identifikacijski sustav je isključen, ne znamo koordinate Rubymara”, izvijestila je Lučka uprava Djiboutija.


Britanski ratni brodovi patroliraju


Prema podacima MarineTraffica, koji je posljednji put primio signal praćenja u nedjelju, Rubymar je putovao iz Saudijske Arabije u Bugarsku.


Vojni glasnogovornik hutista Yahya Sarea objavio je u priopćenju u ponedjeljak ujutro da su njihove mornaričke snage ispalile nekoliko projektila na “britanski brod” u Adenskom zaljevu, koji je identificirao kao Rubymar.


“Brod je pretrpio katastrofalnu štetu i potpuno se zaustavio”, rekao je, ne pružajući nikakve dokaze.“Kao rezultat velike štete koju je brod pretrpio, sada postoji opasnost od potencijalnog potapanja u Adenskom zaljevu. Tijekom operacije pobrinuli smo se da posada broda sigurno izađe.”


Registrirani vlasnik Rubymara je Golden Adventure Shipping, s adresom u britanskoj luci Southampton.


Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je da osuđuje sve napade hutista na komercijalne brodove.


“HMS Diamond i HMS Richmond nastavljaju patrolirati Crvenim morem kako bi zaštitili komercijalne brodove, kao što je premijer rekao, nećemo oklijevati djelovati kako bismo zaštitili slobodu plovidbe i živote na moru”, rekao je novinarima.


Pogođen podvodni dron


Ambrey je također rekao da su svjesni da su dva projektila eksplodirala u blizini teretnog broda u vlasništvu SAD-a pod grčkom zastavom, oko 100 nautičkih milja istočno od južne jemenske luke Aden u ponedjeljak.


UKMTO je rekao da je zapovjednik broda prijavio dvije eksplozije i da postoje “dokazi o šrapnelima i oštećenju boje”.


“Izvještava se da su brod i posada sigurni i da plove prema sljedećoj luci”, dodaje se.


Izvori grčkog ministarstva pomorstva rekli su Reutersu da je brod bio Sea Champion, čiji je vlasnik MKM Chartering sa sjedištem u New Yorku, te da je prevozio žito iz Argentine u Aden kada je napadnut.


Glasnogovornik hutista Sarea je također rekao da je protuzračna obrana hutista u pokrajini Hudaydah na Crvenom moru oborila američku bespilotnu letjelicu (UAV) MQ-9 Reaper “dok je izvodila neprijateljske misije protiv naše zemlje u ime [Izraela]”.


Nije bilo trenutačnih komentara američke vojske.


Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da su njegove snage izvele pet napada na tri mobilna lansera protubrodskih krstarećih raketa, jedno bespilotno podvodno plovilo (UUV) i jedno bespilotno površinsko plovilo (USV) u područjima pod kontrolom hutista u Jemenu u subotu nakon što su utvrdili da su predstavljali neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji.


Bilo je to prvi put da su američke snage identificirale UUV ili podmornički dron koji su koristili hutisti od početka napada.