SAR 1

FOTO Testirana prva brodica za hitne medicinske intervencije, gotovo je nepotopiva! Pogledajte

Portal Novi list, Hina

Foto Brodogradilište Iskra Šibenik

Foto Brodogradilište Iskra Šibenik

Projekt brodice izradila je riječka podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovilaPrva od šest brodica za hitnu medicinsku intervenciju na moru i otocima koje se grade u šibenskom Iskra brodogradilištu prošla je sve testove pa bi uskoro trebala biti izručena Ministarstvu zdravstva.


Foto galerija: Testiranje brodice SAR 1 za hitnu medicinu Foto: Brodogradilište Iskra Šibenik


Brodica je duga 15 metara, izgrađena je od aluminijskih legura, praktično je nepotopiva, a opremljena je suvremenom medicinskom opremom, izvijestio je u petak brodogradilište.

Postupak primopredajnih ispitivanja brodice SAR 1 obavljeno je u Iskra brodogradilištu Šibenik u kojem je izgrađena, a testiranju brodice bili su nazočni predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva zdravstva koje je naručitelj.


Potvrdila čvrstinu konstrukcije


“Ovo je velika referenca za ovo brodogradilište i olakšanje nama što se imamo na koga osloniti i za gradnju i za remont ovakvih brodova”, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Siniša Orlić i otkrio da će prva brodica vjerojatno završiti u Dubrovniku.Direktor Iskra brodogradilišta Šibenik Roko Vuletić najavio je skoru isporuku prve brodice, a ostalih pet bit će isporučeno do kraja godine.Brodogradilište navodi da je brodica potvrdila čvrstinu konstrukcije i izdržala kompleksno testiranje, uključujući slobodni pad s visine od dva metra, udar pramcem u čvrstu obalu i samostalno vraćanje brodice u početni položaj nakon bočnog prevrtanja.Sljedećih nekoliko dana provest će se ispitivanja svih brodskih sustava te probna vožnja radi testiranja maksimalne brzine i drugih plovnih svojstava.Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Posao gradnje i opremanja šest brodica vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.


Projekt izradio Metal Shark


Ugovor o javnoj nabavi potpisali su u listopadu 2021. u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš te Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i Iskra brodogradilište.Beroš je tada izjavio da je to velik iskorak za naše bolesnike i za otočane koji se, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju takvu zdravstvenu zaštitu.Projekt brodice izradila je riječka podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila.Brodice primaju tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova. Osim za hitne slučajeve, bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru.
Foto Brodogradilište Iskra Šibenik