ANTE PALINIĆ

Evo kako se love brancini: Mali silikonac- mali brancin, veći silikonac – profesor

Boris Bulić

A onda u potrazi za većom ribom, postavljam nešto većeg silikonca Keitech od 3.5" i rezultat je odmah tu. Nakon blagog tapkanja po dnu, slijedio je siloviti udarac, karakterističan za lubine većeg razreda. Odmah prilagođavam kočnicu…Iz Splita nam se javio Ante Palinić, spinner koji u ribolovu ništa ne prepušta slučaju. Lovinu bira, zna je pronaći i uloviti, a evo što nam je rekao o jednom od svojih posljednjih spinnerskih uspjeha:


– Toga je dana pumpala blaga južina, blago zamućeno more, promjena iz najnižeg nivoa oseke u plimu, kurenat konstantan. Meni osobno najdraži uvjeti za noćni lov lubina.


Ovakvi uvjeti su i inače uvjeti u kojima je lubin jako aktivan, ali taj prepredeni profesor uvijek ima vlastiti nagon. No, ne i ovaj put – priča nam Ante.
– Dolazak na poštu u večernjim satima i već je na prvih par zabačaja bilo jasno da će ovo biti zabavna večer.


Odmah se zakačio jedan maleni lubin od tridesetak deka koji je, naravno, vraćen nazad. Nakon toga, uhvaćeno je još nekoliko komada, nešto malo većih, nešto malo manjih. Svi su redom vraćeni nazad – nastavlja Ante svoju priču.– Pribor koji sam koristio je bio dobro posložen i puno puta potvrđen u lovu.


Štap je bio Shimano Speedmaster DX 2,7 metara, akcije 7-28 grama, rola Shimano Stradic FL 3000HG, osnova Duel Super X-Wire 8 PE#0.6, predvez Seaguar FXR 0.218, a udica Mustad UltraPoint 2/0 od 5 grama.


A onda u potrazi za većom ribom, postavljam nešto većeg silikonca Keitech od 3.5″ i rezultat je odmah tu. Nakon blagog tapkanja po dnu, slijedio je siloviti udarac, karakterističan za lubine većeg razreda.


Prilagođavam kočnicu, slijedi kratka borba velikog gušta i profesor je na obali.


Vaga je pokazala težinu od 2,1 kilograma.


Nema većeg gušta od ulova lubina na varalicu, barem meni i to pogotovo kada se radi o površincima, ali o toj temi ćemo nekom drugom zgodom – ispričao nam je Ante Palinić.