Neplatiše na udaru

Država briše 8,5 tisuća plovila iz upisnika. Dvije godine izbjegavanja obaveza stiže na naplatu

Marinko Glavan

Iz Ministarstva podsjećaju kako je Upisnik brodova Republike Hrvatske uspostavljen kao jedinstveno mjesto upisa svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti, čime je napušten sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.RIJEKA – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 15. prosinca će, po službenoj dužnosti, provesti postupak brisanja 8.551 jahte i brodice iz brodica iz upisnika, zbog neplaćanja naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, dvije godine uzastopno, najavljeno je iz Ministarstva.


Popis imena i registarskih oznaka svih jahti i brodica za koje Ministarstvo nema evidentiranu uplatu naknada, za 2019. i 2020. godinu, objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno na Elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova.


– Početni popis objavljen je u kolovozu ove godine i uredno ažuriran na tjednoj bazi prema zaprimanju uplata. S obzirom na određeni broj uplata, a koje nisu plaćene prema zadanim podacima za plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, postoji mogućnost da će se i za takve jahte i brodice provesti postupak brisanja po službenoj dužnosti.
U takvoj situaciji potrebno je dostaviti dokaz o plaćanju kako bismo utvrdili i proveli uplatu te poništili rješenje o brisanju po službenoj dužnosti. Ukoliko vlasnik podnese zahtjev za upis tako brisane jahte ili brodice mora proći proceduru prvog upisa koji uključuje i obavljanje tehničkog pregleda, navodi se u objavi Ministarstva, uz dodatak kako će jahte i brodice koje imaju evidentirane hipoteke i založna prava biti izbrisane protekom tri mjeseca od dostavljene obavijesti prema vjerovnicima koje su im već i upućene.


Iz Ministarstva podsjećaju kako je Upisnik brodova Republike Hrvatske uspostavljen kao jedinstveno mjesto upisa svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti, čime je napušten sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.


– Nastavno na to, krajem 2020. godine započet je postupak sređivanja podataka u Upisniku brodova. Također, kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisan je čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, poručuju iz Ministarstva.